Storbritannien inför förbud mot vilda cirkusdjur

publicerad 28 oktober 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Alla vilda djur ska vara borta från den brittiska cirkusscenen till slutet av 2015. Det står klart efter att landets regering till slut godkänt ett förbud i frågan.

Foto: DirkJan Ranzijn/CC BY-ND 2.0
Foto: DirkJan Ranzijn/CC BY-ND 2.0

Frågan om huruvida vilda djur ska tillåtas i cirkusföreställningar har debatterats flitigt under det gångna året i Storbritannien. Men nu står det klart att ett förbud kommer att införas, men först om två år.

Ros Clubb, forskare för djurrättsorganisationen RSPCA, säger till Daily Express att det är alldeles för lång tid att vänta två år på att förbudet ska införas.

– Djuren har väntat för länge och ytterligare två är en för lång tid för att uthärda ständiga resor, trånga burar och de bullriga förhållanden som råder i en cirkus.

Regeringen står på sig
Det parlamentariska utskottet EFRA presenterade i juli en rapport där det föreslogs att endast stora kattdjur och elefanter skulle förbjudas på cirkusar. Andra arter såsom zebror och ormar skulle då tillåtas, men förslaget skrotades. Flera förslag har inkommit till den brittiska regeringen om begränsningar i förbudet, men regeringen har avvisat dem alla och kommer att införa ett totalt förbud, skriver Daily Express.

RSPCA och andra djurrättsorganisationer har erbjudit cirkusarna att hitta hem åt de vilda cirkusdjuren när förbudet träder i kraft.

Inget förbud i Sverige
Förbudet gör att Storbritannien följer i Greklands fotspår som i februari förra året blev Europas första land att införa ett förbud mot alla sorters vilda djur på cirkusar. Även i Belgien är det förbjudet att ha vilda djur på cirkusföreställningar.

I Sverige har det ännu införts något förbud mot cirkusdjur, även om Jordbruksverket förbjudit vissa djur från att vara med på cirkusföreställningar. Ett exempel är grisarna, på grund av sjukdomsrisken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!