MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Storbritannien ger grönt ljust till nano-genvaccin

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 4 december 2020
- av Sofie Persson
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Regeringen i Storbritannien godkänner nu det första covid-19-vaccinet som tagits fram av läkemedelsjätten Pfizer i samarbete med det tyska företaget BioNTech.

Regeringen har idag accepterat rekommendationen från den självständiga Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) för godkännande att använda Pfizer/BioNTechs covid-19 vaccin. Det här innebär månader av stränga kliniska tester och en noggrann analys av data av experter hos MHRA som har dragit slutsatsen att vaccinet har mött deras strikta standard av säkerhet, kvalitet och effektivitet.” säger man från det brittiska departementet för hälsa och social omvårdnad i ett uttalande.

Vaccinet meddelas finnas tillgängligt i hela Storbitannien från och med nästa vecka. Kommittén med namnet Joint Committee on Vaccinations and Immunisations (JCVI) kommer inom kort att publicera slutgiltiga råd för prioritetsgrupperna när dessa ska få vaccinet. Detta inkluderar hemtjänst-boenden, hälso- och sjukvårdspersonal, äldre samt de som i övrigt betecknas som särskilt känsliga.

Samtidigt understryker hälsomyndigheten NHA vikten av att medborgarna inte avviker från de stränga restriktioner som införts i landet.

För att garantera framgång med vaccinationsprogrammet är det viktigt att alla fortsätter att göra sin roll och förhålla sig till alla restriktioner i deras område så att vi kan fortsätta att kväva viruset och ge NHA möjligheten att göra sitt jobb utan att bli överväldigad. Fler detaljer kommer snart.”

Vaccinet från Biontech/Pfizer är ett nano-genvaccin som är mycket kontroversiellt eftersom det tagits fram på mycket kort tid och i sin struktur skiljer sig från många äldre etablerade vaccin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend