Stor acceptans för kvinnomisshandel i Tyskland

publicerad 18 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Cirka 115 000 kvinnor i Tyskland utsätts för våld av sin partner varje år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny undersökning från barnrättsorganisationen Plan International Germany visar att en tredjedel av de unga männen i Tyskland anser att det är acceptabelt att använda våld mot sin kvinnliga partner – siffror som nu får tyska feminister att rasa.

I undersökningen, som publicerades i tidningen Westdeutsche Allgemeine Zeitung, tillfrågades 1000 män och lika många kvinnor mellan 18 och 35 år om sina tankar om maskulinitet och våld. 34 procent av männen erkände att de tidigare varit våldsamma mot sin partner i syfte att ”ingjuta respekt”. Nästan lika många – 33 procent, uppgav att det är acceptabelt att visst våld ibland används under gräl och bråk med partnern.

Den tyska gruppen Federal Organization for Equality kallar svaren för ”chockerande” och menar att de inte kan tolkas på annat sätt än att var tredje ung man i Tyskland anser att våld mot kvinnor är ”acceptabelt”.

Det här måste förändras omgående”, skriver man på Twitter.

Karsten Kassner från den feministiska gruppen Federal Forum Men anser också att fynden är djupt problematiska och att en attitydförändring måste ske mycket snabbt.

Enligt data från Tysklands federala polis utsattes 115 000 kvinnor för våld av sin partner under 2021. Tyskland ligger med europeiska mått också mycket högt när det kommer till kvinnomord.

I övrigt svarade 52 procent av männen att de ville försörja familjen. Kvinnorna fokuserade mer på barn och hushållsarbete men endast en tredjedel av dem var intresserade av detta. Det kan också nämnas att 48 procent av de tillfrågade också svarade att de ogillar eller ”stör sig” på uppvisningar av homosexualitet i det offentliga rummet.

På forumet Reddit och på sociala medier spekuleras i huruvida Tysklands stora andel unga män med muslimsk bakgrund påverkat det oväntade resultatet i undersökningen. Många argumenterar för att det är betydligt mer sannolikt att unga män med icke västlig bakgrund hyser en aversion mot homosexuella och accepterar våld mot sin partner än att sekulära etniskt tyska män gör detta.

Andra menar att de chockerande siffrorna istället kan bero på att frågorna är luddigt formulerade, att urvalet bland de svarande är skevt eller att för få personer tillfrågats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!