Solidaritetsminister anklagas för våldtäkter

publicerad 23 maj 2022
- av Jan Sundstedt

Damien Abad som utnämnts till solidaritetsminister i president Emmanuel Macrons nytillträdda regering pekas nu ut som våldtäktsman av två kvinnor som hävdar att ministern förgripit sig på dem.

– Att jag skulle kunna droga, bära, klä och våldta en medvetslös kvinna är helt enkelt ofattbart och vidrigt, säger ministern och betonar vidare att han mycket bestämt förnekar att han ”utövat någon form av tvång mot någon kvinna.”

Två kvinnor har pratat med den franska tidningen Mediapart om övergreppen. Den första hävdar att Abad på ett bröllop 2010 bjöd kvinnan på champagne och drogade henne – därefter minns hon ingenting förrän hon vaknade nästa morgon i ett hotellrum och där Abad låg i sina underkläder.

Den andra kvinnan berättar att ministern i flera månaders tid skickat påträngande textmeddelanden till henne och hon gick först även med på att ha sex med Abad men när hon sedan bad honom att sluta så struntade han i hennes uppmaningar och fortsatte ändå de sexuella handlingarna.

Den franske solidaritetsministern förnekar alla anklagelser och menar vidare att hans funktionshinder (artrogryposis) som bland annat kännetecknas av omfattande muskelsvaghet innebär att han inte är fysiskt kapabel att genomföra de gärningar som han anklagas för.

Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne påstår vidare att hon inte känt till anklagelserna riktade mot solidaritetsministern innan de publicerades i pressen. Källor uppger dock att Abads politikerkollegor ska ha informerats om övergreppen redan innan den nya regeringen utnämndes.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.