Socialdemokraterna backade i norska regionalvalet

publicerad 12 september 2023
- av Sofie Persson
Erna Solberg, partiordförande för Høyre och Arbeiderpartiets ordförande och statsminister Jonas Gahr Støre.

Borgerliga Høyre (H) blev den stora vinnaren i gårdagens kommunval i Norge. Partiet går om socialdemokratiska Arbeiderpartiet (Ap), som tidigare fått flest röster i landet.

Under söndagen hölls det kommun- och fylkesval i Norge. Tidigare har socialdemokratiska Arbeiderpartiet (Ap) haft störst stöd i de norska regionerna, men valundersökningar antydde en stark uppgång för bland annat borgerliga Høyre (H).

Høyre blev också största parti med 25,9 procent i kommunvalet, en ökning med 5,8 procent jämfört med senaste valet 2019. I Fylketingsvalet landade partiet på 25,6 procent, en ökning med 6,1 procent, rapporterar skattefinansierade NRK.

Arbeiderpartiet gick istället bakåt tre procentenheter i Fylketingsvalet och fick 21,9 procent av norrmännens röster. I kommunvalet fick partiet 21,7 procent, vilket var en minskning med 3,1 procent jämför med 2019. På tredjeplats kommer Fremskrittspartiet (FRP) med 11,4 procent och Senterpartiet (SP) därefter med 8,2 procent.

Arbeiderpartiet är fortfarande störst i flest kommuner, 121 stycken, där Høyre tar en andraplats med 84 kommuner.

Det är fortfarande oklart hur många röster som gått till den stora uppstickaren Alliansen, som i nuläget fortfarande är inräknad till ”övriga partier” som har 9,9 procent i fylken och 9,6 procent i kommunerna.


Så ser du resultaten

För kommunvalet kan du se rösteräkningen här, för fylken här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!