Snowden vill vittna i tysk rättsprocess mot NSA

publicerad 1 november 2013

Visselblåsaren Edward Snowden erbjuder sig nu att bistå utredningen om den amerikanska underrättelsemyndigheten NSA:s påstådda spionage mot Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

 

Det är Edward Snowden som står bakom de senaste månadernas häpnadsväckande avslöjanden om den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s massövervakning som sträcker sig världen över. Även Angela Merkel ska enligt Snowden ha fått sin mobiltelefon avlyssnad av NSA.

Snowden vill nu vittna i utredningen kring NSA:s spionage mot Merkel. Det förkunnar han i ett brev till den tyska miljöpartitiske förbundsdagsledamoten Hans-Christian Ströbele, som träffade Snowden i Moskva under fredagen.

Skulle Snowden lämna Ryssland betyder det att hans flyktingstatus går ut och han är oförmögen att återvända till Ryssland, där han för tillfället åtnjuter politisk asyl.

 Om Tyskland har några frågor till Snowden kan processen lösas genom de internationella fördragen som finns mellan Tyskland och Ryssland, så att han inte behöver åka dit för att vittna, säger Anatolij Kutjerena till Russia Today.

Det är dock troligt att Snowden kan medverka i utredningen på annat sätt, till exempel genom att vittna via videolänk från Ryssland.

 

 

Läs även:
”Brittisk media vågar inte visa hela övervakningsskandalen”
Professor: Ge Nobels fredspris till Snowden
Snowden kallar till möte med människorättsorganisationer
Snowden bryter tystnaden – kritiserar Obama
Snowden har landat i Moskva – ansökt om asyl i Ecuador
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.