Snowden sitter på stora mängder opublicerat material

publicerad 27 juni 2013

Innan Edward Snowden släppte den första bomben i NSA-skandalen och flydde landet hade han kopierat ut betydligt mer känsligt material än vad som hittills har publicerats. Materialet är spritt till flera människor för att säkerställa att det inte går förlorat.

Snowden har tillkännagett att han sitter på stora mängder opublicerat material.
Snowden har tillkännagett att han sitter på stora mängder opublicerat material.

Innan Snowden läckte ut det första materialet till tidningarna Guardian och Washington Post kopierade han ut stora mängder material från sin arbetsgivare Booz Allen Hamilton.

Guardianjournalisten Glenn Greeneald berättar nu att Snowden spridit det stora materialet till flera människor i krypterad form.

– Han har vidtagit extrema åtgärder för att säkerställa att människor runt om i världen har de här arkiven för att vara säker på att nyheterna kommer att publiceras, säger Glenn Greenwald till Daily Beast.

Enligt uppgift kan ingen komma åt det krypterade innehållet, eftersom de saknar lösenord.

Om något händer Snowden, har han berättat för mig, har han arrangerat så att de får tillgång till hela arkiven, säger Greenwald.

I början av förra veckan antydde Snowden i en chatt på Guardian att han hade en plan. På frågor om hur många kopior av dokumenten Snowden gjort och om de kommer att existera även om något skulle hända med Snowden svarade han bland annat: ”Allt jag kan säga just nu är att USA:s regering inte kommer att kunna gömma sig för det här genom att fängsla eller mörda mig. Sanningen kommer, och den kan inte stoppas”.

Om materialet är tillräckligt omfattande kan många av de olagliga aktiviteter underrättelsetjänsten befarat ägnat sig åt komma ut i ljuset.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.