Snowden kallar till möte med människorättsorganisationer

NSA-läckan Edward Snowden, 30, har kallat till möte under fredagen med flera människorättsorganisationer, rapporterar Russia Today.

publicerad 12 juli 2013
Sheremetyevo-flygplatsen i Moskva

Mötet sker vid 3-tiden svensk tid på fredagseftermiddagen vid Sheremetyevo-flygplatsen i Moskva, där Snowden har varit fast sen den 23 juni då han flög till Moskva från Hongkong.

Amnesty International, Transparency International, Human Rights Watch, FN i Ryssland och polska Krido Legal är de som kommer att närvara på mötet tillsammans med Snowden och andra ryska diplomater och advokater, skriver Russia Today.

Snowdens möte med människorättsaktivister på flygplatsen strider vare sig mot internationell eller rysk rätt, säger Rysslands justitieminister Alexander Konovalov, enligt TT.

Ansökt om asyl i Ryssland
Ett stort pressuppbåd har samlats på flygplatsen i Moskva. NY Times uppger att Snowden nu har ansökt om politisk asyl i Ryssland.

Regeringar i Västeuropa och Nordamerika går utanför lagen när de hindrar mig från att resa, säger Snowden enligt Ellen Berry, journalist på NY Times, som citerar Human Rights Watch.

”Hotfullt beteende”
Edward Snowden riktar även hård kritik mot att Bolivias president Evo Morales flygplan tvingades att landa och genomsökas efter att det ryktades om att Snowden var ombord planet.

”Omfattningen av detta hotfulla beteende saknar motstycke: aldrig tidigare i historien har stater bidragit till att tvinga en presidents flygplan till marken för att söka efter en politisk flykting”, skriver Snowden i ett brev via Human Rights Watch.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.