Snowden har blivit rysk medborgare

publicerad 5 december 2022
- av Sofie Persson

Visselblåsaren Edward Snowden har under nästan tio år befunnit sig i Ryssland på flykt från USA. Nu har han blivit rysk medborgare och fått ryskt pass.

Det var 2013 som Edward Snowden genom The Guardian gick ut och bekräftade att USA via säkerhetsmyndigheten NSA systematiskt massövervakade medborgare i USA och andra länder via internet, mejl och telefon. Snowden bosatte sig sedermera i Ryssland och har stannat där sedan dess för att undvika åtal i USA, där han riskerar ett långt fängelsestraff eller i värsta fall avrättning på grund av de läckta dokumenten.

I september i år meddelade visselblåsaren att både han och hans fru tilldelats ryska medborgarskap, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Snowden menade att beslutet skulle göra stor skillnad och ge hans familj lite ”stabilitet”.

Nu har Snowden fått sitt nya ryska pass i handen, säger hans advokat Anatoly Kucherena till ryska nyhetsbyrån TASS.

Ja, han har tagit emot ett pass. Han har tagit sin ed, bekräftar Kucherena.

Även frun Lindsey Mills har skickat in de dokument som krävs och väntar på sitt pass. Det är oklart om Snowden och Mills avsagt sig sina amerikanska medborgarskap eller inte.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.