Snart 50 miljoner afroamerikaner

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 29 januari 2024
- av Jan Sundstedt
USA:s svarta befolkning har en medianålder på bara 32,1 år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under 2022 nådde antalet svarta personer bosatta i USA en ny toppnotering på 47,9 miljoner. Den svarta befolkningen i landet har ökat med ungefär en tredjedel (32 procent) bara sedan millennieskiftet, noterar tankesmedjan Pew Research Center. Bakgrunden är bland annat en omfattande invandring från Afrika och Karibien.

Tankesmedjan uppmärksammar att antalet som identifierar sig som svarta och ytterligare minst en annan raslig grupp, har ökat med hela 254 procent sedan år 2000.

Detta återspeglar en bredare nationell förändring i antalet amerikaner som identifierar sig som multietniska, samt förändringar i hur U.S. Census Bureau frågar om ras och etnicitet”, förklarar man och pekar på att antalet svarta amerikaner som uppger att de är spansktalande har ökat med nästan 200 procent under samma period.

Stor invandring från Afrika, Karibien och andra länder har varit en viktig bidragande orsak till den snabba svarta befolkningstillväxten och 2022 fanns det 5,1 miljoner svarta migranter i USA – 2,4 miljoner fler än vid millennieskiftet. Av den svarta befolkningen utgör migranter nu 11 procent.

Snabbast växer den svarta befolkningen i tidigare vita delstater som Utah, Hawaii och Nevada – där den ökat med 86, 57 respektive 56 procent sedan 2000.

Översikt av den svarta befolkningens demografi.

Ung svart befolkning

De delstater som upplevde den största ökningen av svarta invånare var dock Texas med 1 miljon, Florida 745 000 och Georgia som fick 595 000 nya svarta invånare under perioden, de tre delstaterna har nu var för sig en större svart befolkning än New York.

New York City är dock det storstadsområde som har flest svarta invånare – cirka 3,6 miljoner. I Atlanta bor 2,2 miljoner svarta, i Chicago 1,7 miljoner och i Washington D.C cirka 1,6 miljoner. Vad gäller Atlanta så är nästan var fjärde invånare nu svart, vilket är högst i landet.

Det kan också noteras att USA:s svarta befolkning är ung – medianåldern är bara 32,1 år – jämfört med 38,0 för hela USA:s befolkning. Man kan också se att allt fler svarta amerikaner utbildar sig – och att 26 procent av de som är äldre än 25 år idag har en kandidatexamen eller högre.

Samtidigt är man i gruppen mindre benägen än andra att gifta sig och bara 32 procent av de vuxna svarta i landet är för närvarande gifta – att jämföra med 53 procent av den övriga vuxna befolkningen. Fler svarta män än kvinnor gifter sig och när det kommer till multietniska giftermål så är även detta vanligare hos svarta män än kvinnor – 21 procent gifta svarta män har en partner som inte är svart, jämfört med 13 procent av kvinnorna.

Medianinkomsten 2022 var 50 000 dollar för svarta hushåll i USA.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!