Slovakien slopar militärt stöd till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 26 oktober 2023
- av Redaktionen
Premiärminister Robert Fico anser att det är dags att sträva efter fred.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den slovakiska regeringen kommer framöver enbart att fokusera på humanitärt stöd till Ukraina – och inte längre leverera vapen till landets armé. Detta i uttalat syfte att främja vapenvila och fredssamtal.

– Ett omedelbart stopp av militära operationer är den bästa lösningen för Ukraina. EU borde gå från att vara vapenleverantör till fredsstiftare, säger landets nytillträdde premiärminister Robert Fico.

Fico meddelar att några fler slovakiska vapen inte kommer att skickas till den ukrainska militären – istället blir det fullt fokus på rent humanitära insatser.

Att vapenleveranserna nu slopas ses inte med blida ögon av politiker och etablissemangsmedier i väst. I svensk massmedia anklagas Fico bland annat för att vara ”pro-rysk”, ”populist” och jämförs med den bland vänsterliberaler och EU-makthavare mycket ogillade ungerske premiärministern Viktor Orban.

Nyhetstjänsten Omni, som de flesta svenska tidningar ofta hänvisar till gällande utrikesnyheter, väljer exempelvis rubriken ”Slovakiens regering sätter stopp för stöd till Ukraina” – trots att det humanitära stödet alltså fortsätter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!