Shinzo Abe har förtroende för Trump

publicerad 18 november 2016

Japans premiärminister Shinzo Abe blev under torsdagen den förste utländske ledaren att träffa USA:s nästa president, Donald Trump. Mötet ägde rum i Trump Tower i New York och den japanske premiärministern säger att han har stort förtroende för Trump.

Donald Trump har under valkampanjen anklagats av etablissemangsmedia för att ha ”skrämt upp” Japan genom att säga att USA borde riva upp handelsavtal som Trans-Pacific Partnership, TPP. Men att det skulle vara förekomma någon friktion mellan Shinzo Abe och Donald Trump kunde inte synas under Abes besök i New York.

Shinzo Abe sade sig känna ett stort förtroende för Trump som amerikansk president och att han delar Trumps grundläggande syn på ett antal frågor, rapporterar NBC News.

– Utan förtroende mellan Japan och USA kommer inte alliansen att fungera i framtiden. Som ett resultat av dagens diskussion är jag övertygad om att Trump är en ledare som jag kan ha stort förtroende för, sade Shinzo Abe på en presskonferens efter mötet.

Det har sedan tidigare förts spekulationer i media om Donald Trump kommer utse sin dotter Ivanka Trump, som var med på mötet tillsammans med sin make Jared Kushner, till USA:s ambassadör i Japan.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.