Serbiens president varnar för krig med Kosovo

publicerad 15 september 2022
- av Redaktionen
Aleksandar Vucic
Alexander Vucic menar att Kosovo provocerar Serbien.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under ett tal där landets parlament adresserades varnade den serbiske presidenten Alexander Vucic för att Kosovo hotar landets säkerhet och att det finns en risk för våldsamma sammandrabbningar i regionen.

Enligt Vucic ägnar sig Kosovo åt att förvärra spänningarna vid gränsen mot Serbien genom att öka den militära närvaron och antalet specialstyrkor i området – något som leder till att även Serbien måste stärka sin militära närvaro, menar han.

– Vi befinner oss vid en punkt där Serbien på grund av de steg som Pristina har tagit, står inför betydande säkerhetsutmaningar. Jag vill säga att närvaron av specialstyrkorna från Pristina-polisen i norra Kosovo och Metohija ökar. Jag kommer också att berätta om hur vi ska förstärka våra egna posteringar, säger han enligt ryska RT.

Enligt Vucic är Serbien oskyldiga till att eskalera konflikten och han lägger hela skulden på Kosovo.

– Hotet är nära, objektivt och allvarligt, deklarerar han.

Presidenten har tidigare bekräftat att Serbien pressas av flera europeiska länder att lösa konflikten med Kosovo genom att skriva under ett avtal där man i praktiken erkänner utbrytarrepubliken som en suverän nation – någonting man hittills inte velat göra.

Han berättar också att regeringen i Belgrad blivit ombedd att förtydliga sin position och ta tydligare ställning angående kriget i Ukraina och beskriver det som att Serbien återigen skadas i stormakternas konflikter.

Kosovo utropade sig självständigt från Serbien 2008 med stöd från USA och dess allierade. Ryssland, Kina, Serbien och ett stort antal andra länder runt om i världen erkänner dock inte Kosovo som en suverän nation.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!