Serbiens armé går in i högsta beredskap

publicerad 27 december 2022
- av Isac Boman
Serbiska soldater och president Aleksandr Vucic.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Relationerna mellan Serbien och Kosovo har försämrats avsevärt de senaste månaderna. Nu låter den serbiske presidenten Aleksandr Vucic meddela att man höjer militärens beredskap och att specialstyrkan vid gränsen utökas till 5000 soldater.

Enligt presidenten tvingas Serbien agera efter ”ökad aggression” från Kosovos sida. Samtidigt har inrikesminister Bratislav Gasic gett order till landets polis och säkerhetsenheter att vara i full stridsberedskap – samt deklarerat att åtgärderna syftar till att skydda det serbiska folket i Kosovo, rapporterar Yle.

Det har rapporterats om att serber i Kosovo utsatts för systematiska trakasserier av etniska albaner i landet. I november hävdade den serbiska regeringen också att kosovoalbanska drönare flugit in över serbiskt luftrum. Det har också skrivits om skottlossningar och om granater kastade mot myndighetsbyggnader.

Serber i Kosovo har även högljutt protesterat mot gripandet av en serbisk polisman på oklara grunder. När Kosovo förbjöd serbiska registreringsskyltar på bilar ökade spänningarna ytterligare och beskrivs nu som de sämsta på många år.

Serbiens premiärminister Ana Brnabic har tidigare varnat för att en väpnad konflikt ligger nära till hands – medan Kosovos säkerhetsråd å sin sida har anklagat Serbien för att medvetet försämra relationerna och för att ”störa den konstitutionella ordningen i Kosovo”.

Noterbart är att Serbien, som på många sätt historiskt stått nära Ryssland, har vägrat att skriva under EU:s många sanktionspaket – istället har man fortsatt teckna gaskontrakt med Ryssland.

2008 förklarades Kosovo självständigt – men Serbien, Ryssland och ett stort antal andra länder har hittills inte erkänt det som en suverän nation. Cirka 120 000 av 1,8 miljoner invånare i Kosovo är etniska serber, och utgör nu en majoritet av befolkningen i de norra delarna som gränsar mot Serbien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!