Serbien stämmer Nato för bombningarna

publicerad 10 juni 2017
Förstörelse efter Natos bombningar i dåvarande Jugoslavien

Serbien har valt att stämma Nato för de skador den internationella krigsorganisationen åsamkade Balkannationen under bombningarna 1999.

En grupp framstående advokater kommer att stämma 20 stater som direkt och indirekt deltog i krigsorganisationen Natos bombningar av Jugoslavien 1999. Stämningsansökan leds av den kände serbiske advokaten Srdjan Aleksic, som till sin hjälp har flera advokater från bland annat Ryssland, Kina och EU.

Vi vill dra de Natoländer som deltog i aggressionen mot Jugoslavien inför rätta. Detta gäller 20 stater som direkt eller indirekt deltog i den, säger Aleksic till ryska Sputnik.

Advokaterna har bland annat samarbetat med serbiska läkare för att dokumentera den femfaldiga ökning av cancerfall som ägt rum efter att Nato bombade Balkannationen med 10 till 15 ton utarmat uran.

Nato bombade utan FN:s godkännande Jugoslavien 1999 efter att en väpnad konflikt bröt ut mellan kosovoalbanska separatister och Jugoslaviens regering. Krigsorganisationens bombningar dödade hundratals civila och förstörde stora delar av landets infrastruktur.

Balkanregionen har den senaste tiden gått mot en mer väst- och Natovänlig inställning. Bland annat har Serbiens granne Montenegro, som tidigare ingick i Jugoslavien tillsammans med bland annat Serbien, nyligen anslutit sig till Nato.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.