Utrikes

Serbien stämmer Nato för bombningarna

Förstörelse efter Natos bombningar i dåvarande Jugoslavien

Serbien har valt att stämma Nato för de skador den internationella krigsorganisationen åsamkade Balkannationen under bombningarna 1999.

En grupp framstående advokater kommer att stämma 20 stater som direkt och indirekt deltog i krigsorganisationen Natos bombningar av Jugoslavien 1999. Stämningsansökan leds av den kände serbiske advokaten Srdjan Aleksic, som till sin hjälp har flera advokater från bland annat Ryssland, Kina och EU.
Vi vill dra de Natoländer som deltog i aggressionen mot Jugoslavien inför rätta. Detta gäller 20 stater som direkt eller indirekt deltog i den, säger Aleksic till ryska Sputnik.

Advokaterna har bland annat samarbetat med serbiska läkare för att dokumentera den femfaldiga ökning av cancerfall som ägt rum efter att Nato bombade Balkannationen med 10 till 15 ton utarmat uran.

Nato bombade utan FN:s godkännande Jugoslavien 1999 efter att en väpnad konflikt bröt ut mellan kosovoalbanska separatister och Jugoslaviens regering. Krigsorganisationens bombningar dödade hundratals civila och förstörde stora delar av landets infrastruktur.

Balkanregionen har den senaste tiden gått mot en mer väst- och Natovänlig inställning. Bland annat har Serbiens granne Montenegro, som tidigare ingick i Jugoslavien tillsammans med bland annat Serbien, nyligen anslutit sig till Nato.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!