Senator skickar öppet brev till Pfizers vd efter avslöjanden

publicerad 27 januari 2023
- av Sofie Persson
Tv: Mario Rubio, senator i Florida. Th: Pfizers vd Albert Bourla.

Även konventionella politiker uppmärksammar nu de smygfilmade klippen där en Pfizer-chef skryter om att läkemedelsjätten letar efter ett sätt att ”mutera” covid-19 genom en ”riktad evolution” för att skynda på utvecklingen av framtida vaccin.

Den republikanske senatorn Marco Rubio skriver nu ett öppet brev till läkemedelsjättens vd Albert Bourla där han uttrycker sin oro mot bakgrund av vad som framkommit.

Under gårdagen gick Project Veritas ut med en smygfilmad video där Pfizer-chefen Jordon Trishton Walker medger att läkemedelsjätten driver ett projekt för att mutera covid, i syfte att på förhand framställa nya vaccin. Han medgav också att massvaccinationsprogrammen varit och kommer att fortsätta vara en ”kassako” för Pfizer.

Nu har Marco Rubio, senator i delstaten Florida, skrivit ett öppet brev till Pfizers vd där han uttrycker oro över innehållet i den avslöjande videon.

Om påståendena som beskrivs i videon är sanna, har Pfizer satt sin önskan om vinst framför oro för nationell och global hälsa och måste hållas ansvariga“, skriver Rubio.

Vidare pekar senatorn på att det är “slarvigt och farligt” att försöka göra virus mer smittsamma och dödligare genom dylik så kallad gain-of-function-forskning eller “riktad evolution”.

Vidare sade Walker att Pfizer är villiga att engagera sig i denna farliga forskning eftersom covid och dess varianter är “en kassako” för företaget och tillsynsmyndigheter kommer att lätta på sina ansträngningar, eftersom en betydande andel regeringstjänstemän strävar efter att arbeta för Pfizer och andra bioläkemedelsföretag och vill inte äventyra sina framtida jobbutsikter“.

Senatorn avslutar brevet med ett antal frågor till Bourla, bland annat om hans egna kommentarer angående Pfizers avslöjade projekt.

Vilka åtgärder har Pfizer tagit för att försäkra att det muterade viruset inte läcker från laboratoriet och infekterar befolkningen, frågar Rubio bland annat.

Gain-of-function är en typ av medicinsk forskning där man genetiskt modifierar en organisms arvsmassa på ett sätt som förstärker eller förändrar dennas biologiska funktioner och egenskaper. Det kan exempelvis handla om att utvecklingen, smittsamheten och överförbarheten manipuleras eller att organismen på andra sätt görs dödligare/farligare eller får ett förändrat beteende.

Den kontroversiella forskningsmetoden motiveras ofta med att man bättre vill kunna förutspå och förbereda sig för utbrott av olika infektionssjukdomar och kunna utveckla vaccin och behandlingsmetoder mot dessa så fort som möjligt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!