Schweiz kan begränsa elbilar

Energikrisen

publicerad 29 november 2022
- av Sofie Persson
En Tesla modell 90D i Alperna, Schweiz.

I ett nytt schweiziskt förslag har man kommit med åtskilliga förbud och begränsningar om landet drabbas av elbrist. Bland dessa finns även en markant begränsning för användningen av elbilar.

I Schweiz har framlagts förslag på besparingsåtgärder om det skulle börja krisa sig med elen i vinter. I förslaget har man delat upp åtgärderna i fyra steg beroende på hur mycket el landet kan behöva spara. I första steget listar man bland annat att medborgare kan bli tvungna att begränsa vattentemperaturen till max 40 grader vid tvätt. Kylskåp får inte vara kallare än 6 grader, om inte viss mat behöver det enligt hygienförordningen. I steg två begränsar man temperaturer i allmänna utrymmen, exempelvis får ett flertal allmänna utrymmen endast värmas upp till 19 grader.

I steg tre förbjuder man privat användning av elbilar förutom vid “absolut nödvändiga” resor.

Den privata användningen av elbilar är endast tillåten för absolut nödvändiga resor (till exempel yrkesutövning, inköp, läkarbesök, besök vid religiösa evenemang, närvarande vid domstolsförhandlingar)”, skriver man i förslaget.

Det innebär alltså att schweizare med elbil inte kommer att tillåtas köra sin elbil utöver nödvändiga resor till arbete eller för matinköp.

Skulle man landa i steg fyra börjar man förbjuda användande av diverse elprodukter och el för olika ändamål, även där i olika steg. Exempelvis kan det handla om drift av spelhallar, nöjesparker, streamingtjänster, utvinning av kryptovaluta och även spelkonsoler.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!