Utrikes

Saudiarabien finansierar CIA:s hemliga operationer i Syrien

Huvudstaden Riyadh i kungadömet Saudiarabien varifrån USA fått hemlig finansiering

CIA är starkt beroende av Saudiarabien för att rusta upp och träna gerillamän i Syrien, eftersom det är Riyadh som finansierar operationen, skriver The New York Times.

USA:s president Barack Obama gav så tidigt som 2013 grönt ljus till CIA:s operation om att rusta upp syriska gerillamän, varpå man kom överens med Saudiarabien om dess medverkan i den hemliga insatsen Sycamore (Sykomor), uppger tidningen.
Saudiarabien har i åratal bistått USA med pengar och hållt det hemligt då Washington varit delaktigt i internationella konflikter.

Riyadh började alltså i samband med uppgörelsen med Washington bistå de syriska gerillamännen med vapen och pengar, medan CIA:s manskap lärde dem hantera Kalasjnikov-automatkarbiner och stridsvagnsmissiler, skriver tidningen med hänvisning till före detta och sittande företrädare för USA:s presidentadministration.

se.sputniknews.com

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!