Saudiarabien finansierar CIA:s hemliga operationer i Syrien

publicerad 27 januari 2016
Huvudstaden Riyadh i kungadömet Saudiarabien varifrån USA fått hemlig finansiering

CIA är starkt beroende av Saudiarabien för att rusta upp och träna gerillamän i Syrien, eftersom det är Riyadh som finansierar operationen, skriver The New York Times.

USA:s president Barack Obama gav så tidigt som 2013 grönt ljus till CIA:s operation om att rusta upp syriska gerillamän, varpå man kom överens med Saudiarabien om dess medverkan i den hemliga insatsen Sycamore (Sykomor), uppger tidningen.

Saudiarabien har i åratal bistått USA med pengar och hållt det hemligt då Washington varit delaktigt i internationella konflikter.

Riyadh började alltså i samband med uppgörelsen med Washington bistå de syriska gerillamännen med vapen och pengar, medan CIA:s manskap lärde dem hantera Kalasjnikov-automatkarbiner och stridsvagnsmissiler, skriver tidningen med hänvisning till före detta och sittande företrädare för USA:s presidentadministration.

se.sputniknews.comStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.