S/MP/C/L stoppade tillägg om förföljelse av kristna

publicerad 24 januari 2020
- av Per Nordin

Ett tillägg till en resolution om mänskliga rättigheter som tog upp förföljelsen av kristna röstades ner i EU-parlamentet. Svenska ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet fanns bland de som röstade ner tillägget.

Den 15 januari antog EU-parlamentet resolutionen om mänskliga rättigheter, rapporterar Världen idag, men det tilläggsförslag som tagits fram av Charlie Weimers (SD) och Anna Fotyga från polska Lag och rättvisa och som fokuserade specifikt på hur kristna utsätts för våld, trakasserier och diskriminering röstades ner av 338 röster mot 326.

– Svenska europaparlamentariker skulle kunna göra skillnad om de hade brytt sig om att stå upp för förföljda kristna, säger Weimers till Världen idag.


Annonser:


Alice Bah Kuhnke (MP) menar i sin tur att förföljelse av kristna förvisso är en viktig fråga men att Sverigedemokraternas tilläggsförslag inte tillförde någonting nytt som inte redan avhandlats. Centerpartisten Fredrick Federley går längre och menar att det är direkt olämpligt att lyfta fram kristna som en särskilt utsatt grupp utan att samtidigt inkludera andra grupper.

– Att lyfta upp en särskild grupp på det sätt som tilläggsförslaget gör, utan att ge andra utsatta grupper motsvarande utrymme, vore dock inte lämpligt, skriver han.

Weimers står dock fast vid att tillägget behövs och att kristnas extremt utsatta situation globalt är ett problem som inte erkänns, eftersom islamister är de som står för förföljelserna.

– Kristna utgör 80 procent av alla religiöst troende som förföljs i världen. Europaparlamentet måste uppmärksamma att det är en global företeelse som nått folkmordsliknande proportioner, skriver han i en kommentar till Världen Idag.

Omröstningen i EU-parlamentet skedde samma dag som organisationen Open Doors publicerade sin årliga rapport som avhandlar förföljelserna av kristna runt om i världen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.