Rysslandssanktioner och Ukrainastöd i fokus för G7-möte

Globalismens framfart

publicerad 21 februari 2023
- av Sofie Persson
G7-ländernas regeringschefer samt EU-representanter på G7-mötet i Schloss Elmau förra året. Fr.v. Mario Draghi (Italien), Justin Trudeau (Kanada), Emmanuel Macron (Frankrike), Charles Michel (EU), Olaf Scholz (Tyskland), Joe Biden (USA), Ursula von der Leyen (EU), Boris Johnson (Storbritannien), Fumio Kishida (Japan).

G7-gruppen som representerar Västblockets sju största ekonomier planerar ett möte den 23 februari. Fokus för diskussionerna uppges vara mer stöd till kriget i Ukraina och ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Diskussionsgruppen G7 (Group of seven) har planerat in ett möte under torsdagen. Mötet kommer att hållas med Japan som organisatör i den indiska staden Bengaluru.

Stöd till Ukraina och sanktioner mot Ryssland kommer att vara de viktigaste diskussionsämnena, säger Japans finansminister Shunichi Suzuki enligt Reuters. Vi kommer att fortsätta samordna med G7 och det internationella samfundet för att förstärka effekten av sanktioner för att uppnå det slutliga målet att få Ryssland att dra sig undan.

Under den 19 till 21 maj kommer man även att hålla det årliga G7-mötet i Hiroshima, en av de två städer i Japan som atombombades i andra världskrigets slutskede. Samma vecka samlas även G20-gruppen för ett möte. Även där förväntas samma tema vara fokus för diskussionerna vid sidan av den globala ekonomin.

G7 består av världens sju största ekonomier: Frankrike, Tyskland, Italien, Kanada, USA, Japan och Storbritannien. Även EU är med i gruppen på grund av dess roll i världens ekonomi, men är inte inkluderad i namnet. Världens andra största ekonomi Kina, och femte största ekonomi Indien är inte medlemmar i G7.

G7 eller "Group of Seven" hette från början Group of six. Den uppkom 1975 i samband med en sammankomst på fransk mark, som samlade ledarna i de då ekonomiskt starkaste länderna i världen: Frankrike, Västtyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA. Året efter blev Kanada medlem och man ändrade namnet till G7. Under perioden 1998-2014 var även Ryssland medlem och gruppen kallade sig då G8.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!