Ryssland: USA måste stänga Guantanamo

Det ryska utrikesministeriet drar en lans för att USA:s president Barack Obama ska stänga ner det omtalade fängelselägret Guantanamo Bay. Man vill alltså att Obama stänger lägret innan han lämnar ifrån sig regeringsmakten 2016.

publicerad 27 januari 2014
Guantanamobasen benämns av kritiker som ett koncentrationsläger.

Enligt det ryska utrikesministeriet kommer man att presentera sin önskan till USA om att fånglägret ska stängas innan nästa val, som innebär att Barack Obama lämnar över presidentplatsen till en annan.

– Vårt besök vid Guantanamo har övertygat oss om att detta så kallade fängelset borde stängas ner så fort som möjligt. Det är en anläggning där grundläggande mänskliga rättigheter blir kränkta på ett fräckt sätt, säger Konstantin Dolgov, utrikesministeriets människorättskommissionär, vid en presskonferens i Moskva enligt RT.com.

Enligt Konstantin Dolgov är de 155 personer som är inspärrade på Guantanamo i stort behov av ”rättvisa”.

Under 2009 skrev Obama under en lag som skulle stänga Guantanamofängelset inom ett år. Löftena har dock brutits och rapporter om hur fångar torteras fortsätter att komma in.

 

 

Läs även:
Obama sade det som folket ville höra
Allt fler fångar hålls isolerade på USA:s federala anstalter
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.