Utrikes

Ryssland: USA måste stänga Guantanamo

Det ryska utrikesministeriet drar en lans för att USA:s president Barack Obama ska stänga ner det omtalade fängelselägret Guantanamo Bay. Man vill alltså att Obama stänger lägret innan han lämnar ifrån sig regeringsmakten 2016.

Guantanamobasen benämns av kritiker som ett koncentrationsläger.

Enligt det ryska utrikesministeriet kommer man att presentera sin önskan till USA om att fånglägret ska stängas innan nästa val, som innebär att Barack Obama lämnar över presidentplatsen till en annan.

– Vårt besök vid Guantanamo har övertygat oss om att detta så kallade fängelset borde stängas ner så fort som möjligt. Det är en anläggning där grundläggande mänskliga rättigheter blir kränkta på ett fräckt sätt, säger Konstantin Dolgov, utrikesministeriets människorättskommissionär, vid en presskonferens i Moskva enligt RT.com.
Enligt Konstantin Dolgov är de 155 personer som är inspärrade på Guantanamo i stort behov av “rättvisa”.

Under 2009 skrev Obama under en lag som skulle stänga Guantanamofängelset inom ett år. Löftena har dock brutits och rapporter om hur fångar torteras fortsätter att komma in.

 

 

Läs även:
Obama sade det som folket ville höra
Allt fler fångar hålls isolerade på USA:s federala anstalter

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!