Ryssland förbjuder hbtq-rörelsen

HBTQ-lobbyn

publicerad 1 december 2023
- av Jan Sundstedt
Hbtq-parad i New York.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rysslands högsta domstol har slagit fast att hbtq-rörelsen är att betrakta som extremistisk och har därför förbjudit dess verksamhet i landet.

För att upprätthålla justitieministeriets krav på att erkänna hbt-rörelsen som extremistisk”, tillkännagav domaren beslutet, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

Domstolens beslut kommer att träda i kraft omedelbart. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar på grund av förekomsten av sekretessbelagt material i ärendet; den tilltalades representanter dök inte upp i domstolen. Rätten studerade bevisningen som framlagts av justitieministeriet under cirka fyra timmar, varefter den verkställande delen av domen tillkännagavs.

Justitieministeriet hade tidigare lämnat in en stämningsansökan för att förbjuda hbtq-rörelsen. I stämningsansökan påpekades att olika extremismrelaterade tecken och manifestationer, inklusive uppvigling till social och religiös oenighet, har identifierats i rörelsens verksamhet på Ryska federationens territorium.

Kristersson rasar

Flera människorättsorganisationer är mycket kritiska till beslutet och har bland annat argumenterat att hbtq-rörelsen inte kan betraktas som en enskild organisation med representanter.

Ännu ett förfärligt exempel på den regimens auktoritära intolerans och ett brutalt slag mot den modiga hbtq-rörelsen i Ryssland som redan kämpar för sin överlevnad”, hävdar statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar till statliga SVT.

Sedan tidigare är spridandet av hbtq-propaganda förbjudet i Ryssland och kulturskapare eller ansvariga för hemsidor som försöker popularisera ”icke traditionella sexuella relationer” kan straffas med böter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!