Oligarker flyr till Israel

publicerad 26 april 2022
- av Sofie Persson

Flera ryska-judiska oligarker har flytt Ryssland för att bosätta sig i Israel, där personer av judisk börd har rätt att ansöka om medborgarskap. Mellan 30 och 40 oligarker uppges hittills också ha beviljats medborgarskap i landet.

Redan i mars rapporterades det om ett flertal privatflyg tillhörande ryska oligarker som landat i huvudstaden Tel Aviv. Israel har, olikt flera andra länder, inte infört sanktioner mot ryska oligarker men dock varit noga med att poängtera att landet inte kommer att vara en kringgående väg för sanktioner som exempelvis USA och England infört.

–  Israel kommer inte att vara en väg att kringgå sanktioner som USA och andra västländer infört mot Ryssland, sade utrikesminister Yair Lapid under ett besök till Slovenien i mars i år, rapporterar The Washington Post.

Däremot har landet infört tidsbegränsningar för hur länge oligarkernas privatflyg får stå parkerade på flygplatsen. Trots det har nu mellan 30 och 40 ryska oligarker beviljats medborgarskap sedan kriget i Ukraina startade, rapporterar skattefinansierade SR.

I Israel finns också något som kallas för ”återvändandelagen”, vilket i princip ger judiska människor rätt att ansöka om medborgarskap i landet, något som många ryska oligarker är.

Journalisten David Frenkel, som också flytt till Israel via återvändandelagen, är kritisk till situationen och menar att den israeliska regeringen bör förhindra de ryska oligarkerna från att utnyttja landet.

De kan använda Israel som en hamn för att förvara sina pengar, säger Frenkel till SR.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.