Utrikes

Rysk regimkritiker uppges ha blivit förgiftad

Aleksej Navalnyj påstår sig ha blivit utsatt för förgiftningförsök tidigare.

Aleksej Navalnyj ska ha blivit förgiftad ombord på ett flygplan mellan Sibirien och Moskva. Oppositionsledaren är enligt uppgifter medvetslös och intensivvårdas nu på sjukhus i Sibirien.

Enligt en passagerare som också fanns ombord på flygplanet så började Navalnyj plötsligt skrika av smärta under flygningen från den sibiriska staden Tomsk till Rysslands huvudstad Moskva. Flygplanet tvingades landa i i Sibirien och enligt Navalnyjs stab är regimkritikerns tillstånd mycket allvarligt.
Vi förmodar att Aleksej förgiftades av någonting som blandats i hans te. Det var det enda han drack i morse“, skriver talespersonen Kira Jarmysj på Twitter och förklarar vidare att enligt läkarna så går giftet snabbt in i kroppen på grund av den varma drycken.

Aleksej Navalnyj är
en uttalad kritiker av den sittande presidenten Vladimir Putin och var på en kampanjresa inför de kommande regionala ryska valen när han plötsligt insjuknade, skriver TT.

Enligt företrädare för sjukhuset är det dock inte bekräftat att det handlar om förgiftning och att förklaringen även kan vara naturlig. Man kommer att undersöka saken vidare och meddelar att patientens tillstånd är stabilt och att akutvården kommer att fortsätta.

Enligt ryska Interfax
lutar läkarna åt att det är en oidentifierad hallucinogen substans som använts för att förgifta Navalnyj, några sådana uppgifter har dock inte bekräftats.

Oppositionsledaren har tidigare påstått sig ha blivit förgiftad, senast i augusti under förra året när han befann sig i häkte, misstänkt för att ha organiserat våldsamma protester. Då svullnade Navalnyjs ansikte upp och hans stab gick ut och hävdade att det handlade om förgiftning.

2017 blev han också utsatt för en attack då okända gärningsmän kastade desinficeringsmedel mot hans ansikte.

Noterbart är att Navalnyj 2013 dömdes för förskingring, på grund av detta nekades han enligt rysk lag från att ställa upp i presidentvalet 2018.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!