Rysk-ortodox kristendom på frammarsch

publicerad 6 maj 2020
  Foto: Gilbert Sopakuwa/CC BY-NC-ND 2.0

  Tiotusentals kyrkor har byggts i Ryssland under de senaste 25 åren och tiotals miljoner har under samma period konverterat till den rysk-ortodoxa kristendomen. Den ortodoxa traditionens populärkulturella inflytande har nu även börjat påverka populärkulturen i landet.

  2017 släpptes bland annat en film på ryska biografer om helgonen Peter och Fevronia som blev en stor succé i Ryssland. Huvudkaraktärerna Peter och Fevronia är äktenskapets beskyddare inom rysk-ortodox kristendom och i filmen blandas fantasyelement med kristen tro och tradition. Under året har filmen också släppts på Youtube med engelska undertexter.

  https://youtu.be/26IdIzHvm34
   

  Hemsidan Russian Faith har som uttalat uppdrag att sprida den ryska kristendomen och med hjälp från gräsrötter och engagerade kristna kan även engelsktalande, fransmän, tyskar, portugiser, spansktalande och albaner ta del av den ortodoxa traditionen.

  – Tiotals miljoner människor har konverterat under de senaste 25 åren, det är ett världsrekord. Tiotusentals kyrkor har byggts, det är ännu ett rekord. Enorma vackra katedraler håller på att byggas, det är fantastiskt, säger David Curry som är en av initiativtagarna till Russian Faith och förklarar också att kloster som tidigare varit övergivna åter har öppnats upp.

  https://youtu.be/zNAyzbxDMxc?t=15

   

  Skaparna bakom hemsidan understryker att man tydligt märker av att kristendomen ser en reell och omfattande renässans i landet och att dess frammarsch också tar sig uttryck i att allt fler icke-ryssar uttrycker intresse för den rysk-ortodoxa traditionen.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!