Utrikes

Rysk ilska efter att USA sköt ner syriskt regeringsplan

Det syriska planet som sköts ner var av typen Suchoj Su-22

Ryssland ser på USA som ett hot i konflikten i Syrien och har därför valt att upphöra med allt flygsamarbete med den USA-ledda koalitionen i Syrien. Beskedet kommer ett halvt dygn efter att USA sköt ner ett syriskt stridsplan.

Under söndagen ska ett syriskt stridsplan av typen SU-22 ha skjutits ner över IS-kontrollerade områden i norra Syrien av en amerikansk F/A-18E Super Hornet. Det amerikanska försvarsdepartementet hävdar att planet ska ha attackerat den USA-finansierade rebellkoalitionen SDF, Syriska demokratiska styrkorna. Det ryska försvarsdepartementet menar att den amerikanska nedskjutningen utgör en aggression och att man därför kommer att se USA som ett hot i konflikten, rapporterar ryska RT.

En av de åtgärder som Ryssland vidtagit är att säga upp det samarbete om luftrummet som man haft med den USA-ledda koalitionen sedan tidigare.

“När det gäller stridsuppdrag från den ryska flygflottan i syriskt luftrum kommer alla luftburna föremål, inklusive flygplan och obemannade fordon från den USA-ledda internationella koalitionen, som ligger väster om floden Eufrat, att spåras av den ryska luftförsvarsmakten som potentiella mål”, skriver det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Även Syrien har hotat USA med reprimander för att man skjutit ner ett av deras stridsplan i deras luftrum.

USA:s president Donald Trump gick till val på att inte dra in USA i några fler konflikter i Mellanöstern och att försöka jobba med Ryssland för att få fred och stabilitet i regionen, men har trots detta nu angripit den syriska regeringen vid två olika tillfällen – i april som ett svar på en påstådd kemgasattack i Aleppo – och nu senast för att den syriska regeringen bombade USA-finansierade rebeller.

Liknande artiklar

Ny video försvagar påstående om kemattack i Duma... I en ny exklusiv video ifrån Syrien intervjuas barn och anhöriga som var på plats vid den påstådda kemvapenattacken i Du...
FN-personal beskjuten i Duma Säkerhetspersonal från FN besköts under tisdagen när de besökte Duma i Syrien. Detta betyder att kemvapenexperterna från...
“Syriska barn blev inte kemvapenförgiftade&#... De barn som filmats med andningssvårigheter i syriska Duma för snart två veckor sedan utsattes inte för något kemvapenat...

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!