Rysk ilska efter att USA sköt ner syriskt regeringsplan

publicerad 19 juni 2017
- av Osignerad (ingen signatur)
Det syriska planet som sköts ner var av typen Suchoj Su-22

Ryssland ser på USA som ett hot i konflikten i Syrien och har därför valt att upphöra med allt flygsamarbete med den USA-ledda koalitionen i Syrien. Beskedet kommer ett halvt dygn efter att USA sköt ner ett syriskt stridsplan.

Under söndagen ska ett syriskt stridsplan av typen SU-22 ha skjutits ner över IS-kontrollerade områden i norra Syrien av en amerikansk F/A-18E Super Hornet. Det amerikanska försvarsdepartementet hävdar att planet ska ha attackerat den USA-finansierade rebellkoalitionen SDF, Syriska demokratiska styrkorna. Det ryska försvarsdepartementet menar att den amerikanska nedskjutningen utgör en aggression och att man därför kommer att se USA som ett hot i konflikten, rapporterar ryska RT.

En av de åtgärder som Ryssland vidtagit är att säga upp det samarbete om luftrummet som man haft med den USA-ledda koalitionen sedan tidigare.
”När det gäller stridsuppdrag från den ryska flygflottan i syriskt luftrum kommer alla luftburna föremål, inklusive flygplan och obemannade fordon från den USA-ledda internationella koalitionen, som ligger väster om floden Eufrat, att spåras av den ryska luftförsvarsmakten som potentiella mål”, skriver det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Även Syrien har hotat USA med reprimander för att man skjutit ner ett av deras stridsplan i deras luftrum.

USA:s president Donald Trump gick till val på att inte dra in USA i några fler konflikter i Mellanöstern och att försöka jobba med Ryssland för att få fred och stabilitet i regionen, men har trots detta nu angripit den syriska regeringen vid två olika tillfällen – i april som ett svar på en påstådd kemgasattack i Aleppo – och nu senast för att den syriska regeringen bombade USA-finansierade rebeller. 


Liknande artiklar: