Rysk ilska efter att USA sköt ner syriskt regeringsplan

publicerad 19 juni 2017
Det syriska planet som sköts ner var av typen Suchoj Su-22

Ryssland ser på USA som ett hot i konflikten i Syrien och har därför valt att upphöra med allt flygsamarbete med den USA-ledda koalitionen i Syrien. Beskedet kommer ett halvt dygn efter att USA sköt ner ett syriskt stridsplan.

Under söndagen ska ett syriskt stridsplan av typen SU-22 ha skjutits ner över IS-kontrollerade områden i norra Syrien av en amerikansk F/A-18E Super Hornet. Det amerikanska försvarsdepartementet hävdar att planet ska ha attackerat den USA-finansierade rebellkoalitionen SDF, Syriska demokratiska styrkorna. Det ryska försvarsdepartementet menar att den amerikanska nedskjutningen utgör en aggression och att man därför kommer att se USA som ett hot i konflikten, rapporterar ryska RT.

En av de åtgärder som Ryssland vidtagit är att säga upp det samarbete om luftrummet som man haft med den USA-ledda koalitionen sedan tidigare.


Annonser:


”När det gäller stridsuppdrag från den ryska flygflottan i syriskt luftrum kommer alla luftburna föremål, inklusive flygplan och obemannade fordon från den USA-ledda internationella koalitionen, som ligger väster om floden Eufrat, att spåras av den ryska luftförsvarsmakten som potentiella mål”, skriver det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Även Syrien har hotat USA med reprimander för att man skjutit ner ett av deras stridsplan i deras luftrum.

USA:s president Donald Trump gick till val på att inte dra in USA i några fler konflikter i Mellanöstern och att försöka jobba med Ryssland för att få fred och stabilitet i regionen, men har trots detta nu angripit den syriska regeringen vid två olika tillfällen – i april som ett svar på en påstådd kemgasattack i Aleppo – och nu senast för att den syriska regeringen bombade USA-finansierade rebeller.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.