Rouhani: Kvinnor ska inte gripas för sina kläder

Det blir allt mer uppenbart att Irans president Hassan Rouhani försöker att accepteras som mjukare och mer moderat än sin föregångare Mahmoud Ahmadinejad. Nu uppmanar han såväl landets "moralpolis" som riktiga polis att inte arrestera kvinnor som inte klär sig enligt islams strikta klädkod.

publicerad 14 november 2013
I juni tillträdde Hassan Rouhani som Irans demokratiskt valda president.

Hassan Rouhani genomför ett av sina vallöften från i somras. Presidenten har bett landets polis att starta ett projekt som kan mjuka upp de restriktiva islamska sedvänjor som styrt klädkoden i landet, särskilt mot kvinnor.

 Om det finns ett behov att tillrättavisa kvinnor för att bära hijab så ska polisen vara de sista som ska ta hand om det. Våra ädla kvinnor ska känna sig trygga och avslappnade i närvaro av polisen, sa Rouhani i somras enligt AFP.

Många iranska sociologer och politiker har erkänt att efter årtionden av strikt politik har landet misslyckats med att tvinga de iranska kvinnorna att acceptera riktlinjerna.

Det är främst den iranska “moralpolisen” kallad Gashte Ershad som varit hårdföra mot kvinnor som inte klär sig enligt islams klädkod. Rouhani har sedan han blev vald till president försökt att tygla Gashte Ershad.

Gashte Ershad brukar genomföra olika aktioner för att kvinnor ska bära hijab. På mors dag den 1 maj i år delade man bland annat ut blommor till de kvinnor som klädde sig mest “anständigt”, skriver The Economist.

Kvinnor i Iran som inte följer den islamska klädkoden eller klär sig oanständigt riskerade tidigare att gripas av polisen. Om Rouhanis reformer ger någon inverkan på kvinnors rättigheter i Iran återstår dock att se.

Fakta: Bad hijab

Med "bad hijab" menas då kvinnor i Iran inte skyler kroppen. Endast ansiktet är okej att visa, enligt de del av den islamska läran som man följer.

År 2007 uppmanade landets överhuvud Ayatolla Ali Khamenei polisen att gripa varenda Iransk kvinna som hade "bad hijab". Det resulterade i att hundratals kvinnor greps i huvudstaden Teheran.

Trots detta hade aktionerna ett brett folkligt stöd. 86 procent av iranierna stödde polisens agerande då.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!