Republikaner till attack – mot egna företrädaren

publicerad 2 februari 2021
- av Isac Boman
Marjorie Taylor Greene.

Marjorie Taylor Greene valdes in som ledamot i det amerikanska representanthuset i november och har redan gjort sig känd som en av de mest frispråkiga och radikala republikanerna i landet. Nu anklagas hon för att vara en lögnare och konspirationsteoretiker av det egna partiet och kan bli borttvingad från sina förtroendeuppdrag.

Taylor Greene är en uttalad motståndare till massinvandring, den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM, fria aborter och olika former av begränsningar av amerikanernas friheter och vapenägande – något som gjort henne mycket impopulär bland den politiska eliten i USA.

Hon har också vågat lyfta kontroversiella ämnen som den djupa staten, Pizzagate, QAnon och alternativa teorier kring bombningarna av World Trade Center, samt deklarerat att Donald Trump är valets verkliga vinnare och att Joe Biden fuskat och manipulerat sig till vinsten.

Kongressledamoten ska ha varit mycket omtyckt av den tidigare presidenten Donald Trump, men när han nu är borta väljer Republikanerna istället att gå till hårt angrepp mot Taylor Greene efter att Demokraterna krävt att hon fråntas sina platser i de kongresskommittéer där hon har förtroendeuppdrag. Senatens republikanske minoritetsledare Mitch McConnell är en av dem som väljer att stämma i kören.

– Vansinniga lögner och konspirationsteorier är som cancer för det republikanska partiet, dundrar han i ett uttalande och menar vidare att Greene inte tillför någonting som kan ”stärka” det republikanska partiet eller hjälpa amerikanska familjer med de utmaningar de står inför.

Om Republikanerna inte agerar mot Taylor Greene och tar ifrån hennes förtroendeuppdrag så hotar Demokraterna med att tvinga fram en omröstning för att få bort henne, skriver SVT.

Huruvida det egna partiet faktiskt kommer att försöka få bort Taylor Greene är ändå oklart eftersom hon bedöms ha ett mycket stort stöd bland många av partiets väljare även av Donald Trump.

Taylor Greene har i sin tur svarat att det knappast är konspirationsteorier som är ”cancern” i det republikanska partiet utan att dess företrädare är ”personer som lägger sig platt på marken” och som ”bara vet hur man förlorar”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.