Republikanens hälsning på israeliska bomben: ”Gör slut på dem – USA älskar Israel”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 29 maj 2024
- av Markus Andersson
Det finns inte något slut på Nikki Haleys stöd till Israel.

Den neokonservativa republikanen och tidigare presidentkandidaten Nikki Haley har profilerat sig som en av de mest krigiska och pro-israeliska amerikanska politikerna. Under gårdagen besökte hon en av IDF:s armébaser i norra Israel och passade då också på att skriva en ”kärlekshälsning” på en av artillerigranaterna.

”Gör slut på dem! USA älskar Israel”, skrev hon.

”Hälsningen” kommer samtidigt som stora delar av omvärlden fördömer Israels omfattande bombningar över den palestinska civilbefolkningen – alldeles nyligen dödades minst 45 palestinier i en ny israelisk flygräd mot ett flyktingläger i Rafah-området.

Hittills har minst 35 000 palestinier dödats under den israeliska invasionen och bombningarna, enligt palestinska myndigheter och människorättsgrupper, och ytterligare tiotusentals har skadats.

Trots larm och varningar om att Israel ägnar sig åt krigsförbrytelser och folkfördrivning, och kanske även uppfyller den juridiska definitionen för folkmord, fortsätter många republikanska företrädare att ge sitt helhjärtade stöd till det israeliska kriget.

“De är alla mördare”

Haley, som gärna upprepar det dominerande republikanska narrativet, hävdar dessutom att Iran, Ryssland och Kina ligger bakom Hamas blodiga attacker mot Israel den 7 oktober.

Enligt republikanen var attacken ”orkestrerad av Iran, hjälptes av ryska underrättelser och drevs på av pengar från Kina

– Kina har finansierat Iran hela tiden. Rysslands underrättelsetjänst hjälpte dem att veta var allt fanns. Iran hjälpte till att träna dem. Så det här är inte Hamas. De är alla mördare och medbrottslingar, påstod hon vidare.

Politikern bemödade sig dock inte med att presentera några som helst bevis för sina anklagelser, vilket även israeliska medier noterar, och andra pekar på att uttalandet är ovanligt magstarkt och omdömeslöst, även för en amerikansk politiker.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!