Omvärlden fördömer Israel efter dödlig attack mot civila

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 28 maj 2024
- av Isac Boman
Minst 45 människor ska ha dödats i Israels attack.

Efter att minst 45 människor dödats i en israelisk flygräd mot ett tältläger utanför Rafah strömmar fördömanden mot Israel in. Samtidigt menar premiärminister Benjamin Netanyahu att det hela är att betrakta som ett ”tragiskt misstag”.

I bombningarna mot Tal-as Sultan påstår Israel att man dödat två Hamasbefäl. Enligt rapporter har dock ytterligare minst 43 människor avlidit – varav flera kvinnor och barn.

Det bombade tältlägret ligger i ett humanitärt område dit fördrivna palestinier sökt sig, och det palestinska utrikesdepartementet menar att dådet är ytterligare ett bevis för att Israel bedriver folkmord på palestinierna samt ”motbevisar också ockupationsmaktens påståenden om att det finns säkra zoner i Gazaremsan”.

Ett antal utomeuropeiska ledare har fördömt attacken, men även EU:s utrikeschef Josep Borrell kräver en förklaring och fördömer dådet ”i starkaste ordalag”.

Italiens försvarsminister, Guido Crosetto, menar att bombningarna kommer att få konsekvenser även för den israeliska befolkningen framöver.

– Israels agerande sprider ett djupt hat som kommer drabba deras barn och barnbarn, menar han.

“Barbarisk” Netanyahu

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, menar i sin tur att man kommer att göra ”allt som står i dess makt” för att ställa den ”barbariske” Netanyahu till svars.

Flera andra länder, exempelvis Qatar, menar att attacken är att betrakta som en allvarlig kränkning av internationell rätt, och kräver att Israel gör allt man kan för att skydda civilbefolkningen.

USA, som är Israels viktigaste allierade, menar att ”Israel har rätt att angripa Hamas” men att man måste ”vidta alla tillgängliga åtgärder för att skydda civila”.

Den israeliska militären försvarade under söndagskvällen sin attack, men landets militäråklagare lovade under måndagen att dådet skulle utredas. Benjamin Netanyahu hävdar själv att det rör sig om ett ”tragiskt misstag”. Man uppger att palestinierna dog i en brand som orsakats av bombningarna och sedan spridit sig.

Samtidigt har omfattande protester anordnats i flera europeiska städer, bland annat London, Madrid och Paris, där många tusentals samlats för att visa sin avsky mot Israels invasion och bombningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!