Rekordstöd för Alternativ för Tyskland

publicerad 15 februari 2023
- av Jan Sundstedt
AfD är enligt väljarbarometern nu Tysklands tredje största parti.

Det systemkritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) klättrar i den tyska opinionen. Om det vore val idag skulle de ha blivit landets tredje största parti med 17 procent av rösterna.

AfD har profilerat sig som det enda större tyska parti som vill se fredsförhandlingar i Ukraina. Partiföreträdare har även deklarerat att Tyskland bör kasta ut alla amerikanska trupper, om det stämmer att USA låg bakom sprängningarna av Nord Stream som sargat den tyska ekonomin och övriga Europa mycket hårt.

I den senaste stora opinionsundersökningen framgår det att partiets popularitet ökar, att man har gått förbi ”De gröna” och att man ligger hack i häl på Socialdemokraterna som får 19 procent enligt YouGovs väljarbarometer. Kristdemokraterna förblir dock störst med 27 procent av väljarstödet.

AfD har bland annat deklarerat att man vill se fredsförhandlingar i Ukraina och dessutom presenterat ett konkret förslag på fredsplan inför det tyska parlamentet.

– Det folkliga stödet för AfD ökar eftersom vi är det enda politiska parti som kämpar för fred i Ukraina. Alla andra parter är för krig och de är alla för fortsatta, eskalerande vapentransporter. Vi är det starkaste fredspartiet, säger partiets utrikespolitiske expert Petr Bystron.

Partiet betonar att Tyskland har ”ett ansvar för freden i Europa” och bör agera i enlighet med detta. Man har också kritiserat att civila tyskar tvingas betala för makthavarnas beslut att involvera landet i kriget.

AfD har vidare krävt att det tyska stödet till Ukraina dras in om regeringen i Kiev inte vill delta i fredssamtal med Ryssland och att Tyskland bör arbeta aktivt för att uppnå fred i regionen. Man vill samtidigt att ryska trupper dras tillbaka och att sanktionerna mot Ryssland lyfts.

Så sent som i veckan deklarerade partiledaren Tino Chrupalla att uppgifterna om att USA och Norge sprängde Nord Stream måste undersökas noggrant, samt att Tyskland måste avbryta det militära samarbetet med USA om det visar sig att anklagelserna stämmer.

– Har Natos ledande makt utfört en attack mot vårt lands livsviktiga kritiska infrastruktur i europeiska vatten? Då måste man ifrågasätta om alliansen garanterar säkerheten i Europa eller snarare äventyrar den. Konsekvensen skulle bli att alla amerikanska trupper dras tillbaka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!