Utrikes

Rekordmånga fall av ebola i Kongo-Kinshasa

Ebolaviruset härjar fortfarande i Centralafrika. Under måndagen rapporterades hela 27 nya fall av sjukdomen i Kongo-Kinshasa, vilket är rekord för det senaste utbrottet. Inom fyra dagar hade även 93 nya fall bekräftats.

Hälsoexperter oroar sig över det stigande antalet fall av ebola i Kongo-Kinshasa. Under måndagen bekräftades 27 nya fall, enligt landets hälsodepartement. 93 nya fall bekräftades inom loppet av fyra dagar. Många smittade dör även utanför vårdsystemet, vilket gör det omöjligt att klarlägga utbrottets storlek och viruset hinner drabba ännu fler, främst familjemedlemmar och närstående.
Anledningarna till att smittade inte söker vård är många, bland annat misstro från lokalbefolkningen och dålig säkerhet. Det har även skett flera attacker mot ebolacenter i landet. Den 19:e april dödades en epidemiexpert i en attack mot ett sjukhus i Butembo. Situationen har gjort att Läkare utan gränser har dragit sig ut ur landet temporärt.

Under presidentvalet i januari var personer i högriskområden oförmögna att rösta, vilket har lett till en konspirationsteori gällande att viruset tagits till regionen av politiska skäl.

Sedan augusti har nästan tusen personer dött av ebola i regionen.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!