Rekordmånga fall av ebola i Kongo-Kinshasa

publicerad 3 maj 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ebolaviruset härjar fortfarande i Centralafrika. Under måndagen rapporterades hela 27 nya fall av sjukdomen i Kongo-Kinshasa, vilket är rekord för det senaste utbrottet. Inom fyra dagar hade även 93 nya fall bekräftats.

Hälsoexperter oroar sig över det stigande antalet fall av ebola i Kongo-Kinshasa. Under måndagen bekräftades 27 nya fall, enligt landets hälsodepartement. 93 nya fall bekräftades inom loppet av fyra dagar. Många smittade dör även utanför vårdsystemet, vilket gör det omöjligt att klarlägga utbrottets storlek och viruset hinner drabba ännu fler, främst familjemedlemmar och närstående.

Anledningarna till att smittade inte söker vård är många, bland annat misstro från lokalbefolkningen och dålig säkerhet. Det har även skett flera attacker mot ebolacenter i landet. Den 19:e april dödades en epidemiexpert i en attack mot ett sjukhus i Butembo. Situationen har gjort att Läkare utan gränser har dragit sig ut ur landet temporärt.

Under presidentvalet i januari var personer i högriskområden oförmögna att rösta, vilket har lett till en konspirationsteori gällande att viruset tagits till regionen av politiska skäl.

Sedan augusti har nästan tusen personer dött av ebola i regionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!