Regeringen tvingade The Guardian att förstöra Snowdendokument

publicerad 20 augusti 2013

Den brittiska regeringen ska ha bett säkerhetsagenter att förstöra delar av The Guardians hårddisk, i syfte att strypa Edward Snowdens läckor. Det menar tidningens chefredaktör Alan Rusbridger.

Om inte The Guardian överlämnade eller förstörde dokument, som visselblåsaren Edward Snowden läckt till tidningens kolumnist Glenn Greenwald, skulle rättsliga åtgärder sättas in. Hoten kom enligt chefredaktören Alan Rusbridger från brittiska myndigheter.

Alan Rusbridger. Foto: Flickr/Internaz/CC BY-NC-SA 2.0
Alan Rusbridger. Foto: Flickr/Internaz/CC BY-NC-SA 2.0

”Stämningen blev tryckt för ungefär en månad sedan när jag fick ett telefonsamtal från en regeringspolitiker som säger: Du har haft ditt roliga. Nu vi vill ha våra saker tillbaka”, skriver Rusbridger på The Guardians hemsida.

Det gick så långt att två säkerhetsagenter skickades ut på uppdrag av regeringen för att övervaka att de av Snowden läckta dokumenten raderades från The Guardians hårddiskar. Det skedde genom ett oannonserat besök på tidningens huvudkontor i London.

Alan Rusbridger delar även ut skarp kritik mot myndigheterna och polisen som anhöll och förhörde Guardianjournalisten Glenn Greenwalds partner David Miranda i nära nio timmar på Heathrowflygplatsen i London.

”Frihetsberövandet av Mirandra har med all rätt lett till en internationell bestörtning eftersom den gör att den amerikanska och brittiska regeringen – samtidigt som de påstår att de välkomnar en debatt om statens övervakning – uppfattas som hämndlystna i sin jakt på läckor och visselblåsare. Denna uppfattning är helt riktig”, skriver Rusbridger.

David Miranda har inlett en rättslig prövning över polisens användning av anti-terror lagar för att kvarhålla honom och beslagta hans egendom. Inrikesdepartementet säger att polisen har rätt att agera om de tror att någon har ”stulit information som kan främja terrorism”, rapporterar BBC.

Enligt Alan Rusbridger finns dock kopior på materialet kvar på kontor i andra länder där The Guardian arbetar, vilket framgår i en artikel som publicerades under tisdagen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.