Utrikes

Rand Paul manar Trump att sluta sälja vapen till Saudiarabien

Publicerad 30 april 2017

Ödeläggelse efter en saudisk bombattack mot den jemenitiska huvudstaden Sana

Rand Paul, republikansk senator från Kentucky, vill att president Donald Trump upphör med den amerikanska vapenförsäljningen till Saudiarabien - ett land som enligt Paul finansierar terrorgruppen IS.

Det internationella samfundet har varit hårt kritiska till Saudiarabiens krig mot de Iranfinansierade shiamuslimska huthirebellerna i Jemen. Bland annat har Saudiarabien bombat jemenitiska skolor med förbjudna klusterbomber, som man köpt in från USA.

Bland det sista som Barack Obama gjorde som amerikansk president var att häva all vapenförsäljning till Saudiarabien. Men under Donald Trump har USA återupptagit försäljningen till Saudiarabien.
Kentuckysenatorn Rand Paul är en av få kongressledamöter som valt att öppet kritisera både Obama och Trump för vapenförsäljningen till Saudiarabien. I en debattartikel tar Paul upp ett mejl från Hillary Clinton där den förra utrikesministern skriver att Saudiarabien förser terrorgruppen IS med ekonomiskt och logistiskt stöd som ett exempel på varför president Trump omedelbart borde upphöra med vapenförsäljningen.

"Varför hör vi inte mer om detta? President Trump lovade att sätta Amerika först, eftersom så mycket av vår utrikespolitik de senaste åren har varit bra för andra länder, men dåliga för USA. I den kommande debatten hoppas jag att presidenten seriöst överväger de oavsiktliga följderna av att få oss indragna i ännu ett Mellanöstern-krig", skriver Rand Paul.

FN uppskattar att över 10 000 personer dött i den Saudi-ledda insatsen mot huthirebellerna i Jemen och 40 000 skadats, samt att miljontals människor är i akut behov av nödhjälp från omvärlden.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!