HRW: Amerikanska klusterbomber används mot Jemen

publicerad 3 maj 2015
Klusterbomb som påträffats i Sadah, nordvästra Jemen, den 17 april.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, hävdar att Saudiarabiens bombräder mot Jemen de senaste veckorna bland annat har utförts med förbjudna klusterbomber från USA.

Den Saudi-ledda koalitionen har sedan i april bombat Huthirebellerna i Jemen. Human Rights Watch kan nu presentera “trovärdiga uppgifter” som tyder på att koalitionen använt sig av förbjuda klusterbomber som levererats från USA.

2008 skrevs ett fördrag under av 116 länder i världen som förbjöd användningen av klustervapen och klusterbomber, men varken Saudiarabien, Jemen eller USA skrev under fördraget.

– Saudi-ledda flyganfall med klusterbomber träffar områden nära byar och sätter lokalbefolkningen i fara. Dessa vapen får aldrig användas. Saudiarabien och andra koalitionsmedlemmar, samt leverantören USA, trotsar den globala standard som förkastar klustervapen på grund av dess fara mot civila, säger Steve Goose, talesperson för Human Rights Watch, i ett pressmeddelande.

Den Saudi-ledda koalitionen ska vid minst två tillfällen under april ha bombat byar i Sadah, nordvästra Jemen, med klusterbomber.

Fakta: Klusterbomb

Klusterbomb (efter engelskans cluster bomb) är en behållare som innehåller ett stort antal mindre bomber, i vissa fall flera tusen.

Klusterbomber släpps från flygplan eller skjuts ut med raket eller artilleri och öppnas på vägen till eller över målet så att de mindre bomberna sprids över ett större markområde.

Användandet av klusterbomber är mycket kontroversiellt, bland annat på grund av att cirka tio procent av klusterbombens bomber inte detonerar, utan ligger kvar som blindgångare.

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!