Putin: ”Kalla kriget är över”

publicerad 16 juli 2018
Donald Trump och Vladimir Putin under presskonferensen efter mötet

Rysslands president Vladimir Putin sade efter mötet med Donald Trump i Helsingfors att det kalla kriget är över sedan länge.

Donald Trump och Vladimir Putin höll sitt första formella möte i Helsingfors under måndagen. Efter mötet höll de båda presidenterna en gemensam presskonferens där de inledde med varsitt anförande.

Vladimir Putin deklarerade i sitt anförande att det kalla kriget är över sedan länge och att spänningarna mellan USA och Ryssland inte har några objektiva grunder och tillade att mötet med Trump varit ”nyttigt”.


Annonser:


– Vi har sett över det nuvarande läget och utsikterna för de amerikanska och ryska relationerna och de viktigaste frågorna för den internationella agendan. Det är uppenbart att de bilaterala relationerna är i ett svårt läge, men de svårigheterna har inga objektiva orsaker. Kalla kriget är över sedan länge och den ideologiska striden mellan våra länder är i det förflutna. Situationen i världen har ändrats drastiskt, sade Putin.

Vladimir Putin fick flera frågor från journalister om huruvida Ryssland försökt påverka det amerikanska presidentvalet, vilket Putin förnekade även om han tillade att han hoppades att Trump skulle vinna.

Donald Trump valde i sitt anförande att tacka Putin och peka på att Ryssland och USA kan få varmare relationer i framtiden.

– Jag vill återigen tacka dig president Putin för samtalen med mig och för den öppna dialog som finns mellan Ryssland och USA.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.