Putin fördömer Västs militära närvaro i Syrien

Syrienkriget

publicerad 14 september 2021
- av Isac Boman
Vladimir Putin och Bashar al-Assad.

Under ett möte med Syriens ledare Bashar al-Assad i Moskva passade den ryske presidenten på att fördöma den illegala utländska militära närvaron i Syrien som han menar agerar utan mandat från FN och utan tillåtelse från den syriska regeringen och som direkt förhindrar arbetet med att bygga upp det krigsdrabbade landet.

– Det stora problemet är enligt mig att utländska beväpnade trupper finns i vissa områden i landet trots att de saknar mandat från FN eller er tillåtelse, någonting som tydligt bryter mot internationell rätt och som förhindrar er från att ta till maximala ansträngningar för att konsolidera landet och återställa det på ett sätt som hade varit möjligt om hela territoriet kontrollerades av en legitim regering, sa Putin till Assad.

Cirka 900 amerikanska soldater finns fortfarande utstationerade i norra Syrien för att ”assistera” kurdiska trupper i området. Deras närvaro har dock inte godkänts av den syriska regeringen.

Putin pekade vidare på att USA har kvar militär i området trots att terroristgrupperingarna i Syrien har bekämpats, något som gör det omöjligt för Syrien att helt ta kontroll över sitt territorium.

De båda ledarna var dock mycket nöjda med att det ryska och syriska samarbetet mot islamisterna gjort att den syriska regeringen nu åtminstone har kontroll över 90 procent av landets yta.

– Den internationella terrorismen har inga gränser och sprider sig som en infektion runt om i världen, därför har våra arméer bidragit stort när det kommer till att skydda mänskligheten från denna ondska, sade Assad.

Den syriske presidenten beklagade sig också för det ”destruktiva inflytande” som han menar att USA och EU har på freden och det syriska samhället i stort och över de många sanktioner som har införts mot landet – sanktioner som Assad beskriver som ”omänskliga” och ”illegala”.

Assad var också tacksam för det stöd man fått från Ryssland och att det ryska utrikesministeriet gjort stora ansträngningar för att försvara Syriens rätt till självständighet och för att vägra acceptera att vissa länder ”använder terrorism för att uppnå sina mål”.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.