Sverige säljer krigsmateriel för 300 miljoner till Turkiet

Syrienkriget

publicerad 11 oktober 2019
- av Isac Boman

Under 2018 uppgick exporten av krigsmateriel till Erdogans regim i Turkiet till 300 miljoner kronor, en ökning med 230 miljoner på bara ett år och den högsta summan under hela 2000-talet.

Även tidigare har Sverige sålt militär utrustning till den turkiska staten, men då i betydligt mindre omfattning. 2017 handlade det exempelvis om 70 miljoner kronor, skriver SvD.

Det finns en växande rädsla bland europeiska nationer att den militära utrustningen kommer att användas i Turkiets offensiv i norra Syrien och så sent som under onsdagen meddelade Finland att man stoppar all vapenexport till landet, Norge gav samma besked under torsdagen.


Annonser:


Morgan Johansson (S) som är ansvarig minister kommenterar i Svenska Dagbladet och menar att den utrustning som Sverige säljer till landet inte är krigsmateriel för strid.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.