Erdogan hotar skicka 3,6 miljoner invandrare till Europa

Syrienkriget

publicerad 11 oktober 2019
- av Isac Boman

Om EU inte slutar kritisera Turkiets militära intervention i Syrien så hotar landets president med att ”öppna portarna” och skicka 3,6 miljoner till Europa.

Utspelet från president Recep Tayyip Erdogan kommer efter den starka kritik som uttryckts mot den turkiska regimens militära aktioner mot de av kurder kontrollerade delarna av nordöstra Syrien, rapporterar SVT.

I ett officiellt EU-uttalande står det att läsa att invasionen av nordöstra Syrien kommer leda till att destabilisera området ytterligare och ge Islamiska Staten utrymme och möjlighet att växa.


Annonser:


Hallå, EU, vakna. Jag säger det än en gång: Om ni försöker beskriva vår operation där som en invasion, så gör ni det lätt för oss: Då öppnar vi portarna och skickar 3,6 miljoner migranter till er, förkunnade Erdogan i ett tal i Ankara.

Från turkiskt håll påstår man att militäroperationen är nödvändig och i grunden handlar om att säkerställa Syriens territoriella integritet.

Organisationer som arbetar med flyktingmottagning i Turkiet får tiotals miljarder kronor i stöd, men landets kontroversielle president har redan tidigare hävdat att pengarna är otillräckliga och att Europa kommer att tvingas ta emot alla invandrare om landet inte får mer ekonomiska bidrag.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.