Propagandakrig efter drönarattacken i Moskva

Kriget i Ukraina

publicerad 4 maj 2023
- av Isac Boman
Drönarna uppges ha skjutits ner med hjälp av elektromagnetiska vapen.

Ryssland menar att det är fastslaget att Ukraina ligger bakom gårdagens drönarattack mot Kreml – och att USA och Nato har det övergripande ansvaret. I västerländsk massmedia sprids istället teorin att det handlar om en operation under falsk flagg från rysk sida, i syfte att rättfärdiga kriget för den egna befolkningen och göra det enklare att beordra en allmän mobilisering.

Under natten mot onsdagen genomfördes två drönarattacker mot Kreml där syftet enligt ryska myndigheter ska ha varit att träffa president Vladimir Putins kontor. Drönarna kunde skjutas ner med hjälp av elektromagnetiska vapen och Moskva är tydliga med att man betraktar händelsen som en ren terrorhandling.

Vi betraktar detta som en planerad terroristaktion och ett mordförsök på den ryske presidenten” betonade presidentkansliet.

Ryska myndigheter är övertygade om att det var Ukraina som utförde attacken och utrikesministeriets talesman Maria Zakharova är tydlig med att USA, Storbritannien och andra Nato-länder bär det ”övergripande ansvaret” för dådet.

Först och främst bär Kievregimens skapare och handläggare, som kommer från Washington, London och Nato, det övergripande ansvaret för allt som Kiev begår”, skriver hon på sin Telegram-kanal. Hon pekar vidare på hur Nato ”utplånat” Ukrainas legitima myndigheter och ersatt dessa med ”opportunister och banditer vid styret” – samt försett dessa med pengar, vapen, militärt stöd och en ”känsla av absolut frihet och straffrihet”.

Samtidigt som det enligt Ryssland är fastslaget att det var Ukraina som skickade in drönarna för att mörda Putin säger Kremls talesman Dmitrij Peskov att man ännu inte vet exakt varifrån drönarna avfyrats – och att detta är någonting man håller på att utreda närmare.

Det spekuleras i att de kan ha avfyrats av ukrainsk militär – fast inifrån ryskt territorium och enligt Peskov är förhoppningen att man kommer att få klarhet i allt detta i sinom tid.

Ryssland pekas ut som skyldiga

Från Ukraina förnekas all inblandning i attentatet medan det samtidigt i västerländsk massmedia sprids ett annat narrativ. Där har ett flertal amerikanska och USA-kopplade militäranalytiker uttalat att den misslyckade drönarattacken i själva verket sannolikt genomfördes av Ryssland själva – i syfte att få den inhemska befolkningen att ge sitt fortsatta stöd för kriget.

Några belägg för konspirationsteorin har inte direkt presenterats, men militäranalytiker vid neokonservativa Institute for the Study of War (ISW) hävdar att man ljuger från ryskt håll.

Det är ytterst osannolikt att två drönare skulle ha kunnat tränga igenom flera lager av luftförsvar och detonera eller skjutas ned precis över Kremls hjärta på ett sätt som gav spektakulära bilder som fångades fint av kameran”, skriver man bland annat.

Man menar vidare att Ryssland ”sannolikt” iscensatt attacken själva för att att måla upp ett existentiellt hot mot ryska medborgare och på detta sätt öka stödet för en allmän militär mobilisering. Det spekuleras även i huruvida attacken kan ha att göra med den ryska ”segerdagen” den 9 maj – där segern över Tyskland 1945 uppmärksammas och stupade soldater hedras.

Kreml kan använda strejken för att rättfärdiga att man antingen ställer in eller begränsar firandet av den 9 maj ytterligare”, påstås det.

Mick Mulroy, som tidigare arbetat för CIA och försvarsministeriet, sprider ett liknande narrativ och hävdar att attacken i själva verket inte är ett tecken på att Ukraina vill lönnmörda Putin – utan på att Ryssland vill ta Volodymyr Zelenskyj av daga.

– Ryssland kan ha hittat på detta för att använda det som en förevändning för att angripa president Zelenskyj – något som de har försökt göra tidigare, spekulerar han.


Ett återkommande mönster

Ryssland har av västliga medier återkommande pekats ut som ansvariga för attacker på ryskt eller internationellt territorium med initialt oklart händelseförlopp. Ett uppmärksammat exempel är attentaten mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 där narrativet som spreds i USA och EU var att det var sannolikt att Ryssland själva sprängde sina egna gasledningar. Den prisbelönte journalisten Seymour Hersh gick sedermera ut med uppseendeväckande uppgifter om att USA och Norge enligt insatta källor ska ha genomfört attentatet.

Tidigare har Ryssland exempelvis även anklagats för att beskjuta kärnkraftverk som man själva kontrollerar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!