Presidentvalet kan avgöras i Högsta domstolen

publicerad 4 november 2020
- av Markus Andersson
HD-domaren Amy Coney Barrett och Donald Trump.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det amerikanska presidentvalet är jämnare än vad många experter kunnat förutspå. Om ingen tydlig vinnare kan utses kan det istället bli Högsta domstolen som i praktiken avgör vem som blir president.

Både republikaner och demokrater förbereder sina team av jurister att gå till handling om valresultatet blir oklart, det kan nämligen bli så att striden vid valbåsen förflyttas till domstolsväsendet – något båda sidor har varit förberedda på i månader.

En bidragande faktor till att valet kan avgöras i HD är att många delstater har förändrat sina regler om röstning inför detta valet och motiverat detta med coronavirusets härjningar. Enligt skattefinansierade SR har redan 300 stämningsansökningar lämnats in angående valreglerna.

Nu menar experter att även själva valresultatet kan komma att avgöras i domstol då båda partier har anlitat advokater och jurister som specialiserat sig på vallagar i de olika delstaterna och att federala experter kallats in om amerikanska HD skulle ta upp fallet.

En hårt kritiserad aspekt av valet är poströsterna och tidsfristen för dessa. Donald Trump har här gått till hård attack och menar att poströstandet används för att manipulera valresultatet och att systemet utnyttjas för att göra Joe Biden till president.

Enligt Bonniertidningen Dagens Nyheter är det oklart om poströsterna som kommer in under den tre dagar långa extra tidsfristen överhuvudtaget kommer att räknas, och de tre mest konservativa domarna i HD hävdar att det är ytterst troligt att delstatsdomstolarnas beslut att poströster som inkommer fram till den 6 november ska räknas in i valresultatet är ett beslut som strider mot den amerikanska konstitutionen.

Under valet 2000 stoppade HD omräkningen av röster i Florida, något som också bidrog till att George W Bush vann valet. Noterbart är också att en majoritet av domarna i Högsta domstolen är att betrakta som konservativa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!