Utrikes

Presidentvalet kan avgöras i Högsta domstolen

HD-domaren Amy Coney Barrett och Donald Trump.

Det amerikanska presidentvalet är jämnare än vad många experter kunnat förutspå. Om ingen tydlig vinnare kan utses kan det istället bli Högsta domstolen som i praktiken avgör vem som blir president.

Både republikaner och demokrater förbereder sina team av jurister att gå till handling om valresultatet blir oklart, det kan nämligen bli så att striden vid valbåsen förflyttas till domstolsväsendet – något båda sidor har varit förberedda på i månader.
En bidragande faktor till att valet kan avgöras i HD är att många delstater har förändrat sina regler om röstning inför detta valet och motiverat detta med coronavirusets härjningar. Enligt skattefinansierade SR har redan 300 stämningsansökningar lämnats in angående valreglerna.

Nu menar experter att även själva valresultatet kan komma att avgöras i domstol då båda partier har anlitat advokater och jurister som specialiserat sig på vallagar i de olika delstaterna och att federala experter kallats in om amerikanska HD skulle ta upp fallet.

En hårt kritiserad aspekt av valet är poströsterna och tidsfristen för dessa. Donald Trump har här gått till hård attack och menar att poströstandet används för att manipulera valresultatet och att systemet utnyttjas för att göra Joe Biden till president.

Enligt Bonniertidningen Dagens Nyheter är det oklart om poströsterna som kommer in under den tre dagar långa extra tidsfristen överhuvudtaget kommer att räknas, och de tre mest konservativa domarna i HD hävdar att det är ytterst troligt att delstatsdomstolarnas beslut att poströster som inkommer fram till den 6 november ska räknas in i valresultatet är ett beslut som strider mot den amerikanska konstitutionen.

Under valet 2000 stoppade HD omräkningen av röster i Florida, något som också bidrog till att George W Bush vann valet. Noterbart är också att en majoritet av domarna i Högsta domstolen är att betrakta som konservativa.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!