Polsk borgmästare förbjuder religiösa symboler

publicerad 20 maj 2024
- av Isac Boman
Stadshuset ska vara helt sekulärt, för att moverka "diskriminering", har borgmästaren beslutat.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kors och andra religiösa symboler får inte längre hängas upp på väggarna i Warszawas stadshus, har borgmästaren Rafal Trzaskowski beslutat.

Personalen får heller inte ha några synliga religiösa symboler på sina skrivbord och samtliga officiella evenemang måste nu vara sekulära till sin natur.

Det är den polska dagstidningen, Gazeta Wyborcza, som rapporterar om hur Warszawas stadshus blir det första i Polen att införa förbud mot religiösa symboler. Man hävdar att policyn är en del av de nya interna riktlinjer som påstås ha tagits fram för att motverka ”diskriminering”.

– Warszawa är den första staden i Polen som antar ett sådant dokument, säger borgmästarens talesman Monika Beuth.

Utöver att kors och andra kristna symboler inte längre får hängas upp på väggar, eller visas upp på skrivbord, får evenemang i stadshuset nu inte heller innehålla någon form av bön eller andra kristna inslag.

Ännu så länge får anställda dock fortsätta bära religiösa symboler i form av smycken, exempelvis halsband eller örhängen med kors.

Trzaskowski talar under ett kampanjmöte. Foto: Silar/CC BY-SA 4.0

Måste “respektera samkönade par”

Trzaskowski, som omvaldes för en andra period som borgmästare förra månaden, är vice partiledare för mittenpartiet Medborgarplattformen (PO), som utgör huvuddelen av Polens styrande koalition. År 2021 krävde PO:s ledare – och nuvarande premiärminister Donald Tusk, att kors helt skulle tas bort från landets offentliga byggnader.

De nya riktlinjerna innebär också att all personal måste ”respektera samkönade pars rättigheter” – exempelvis göra det möjligt för personer att hämta ut officiella dokument för sin partners räkning, eller kontakta skolor och förskolor angående partnerns barn.

Enligt polsk lag har samkönade relationer för närvarande inte någon form av rättsligt erkännande, men Tusks regeringskoalition har lovat att snart införa civila partnerskap för sådana par.

“Fanatisk vänsterideolog”

Noterbart är också att tjänstemän i Warszawa nu också måste ”respektera” det pronomen personen de har att göra med föredrar.

När det gäller en transsexuell person vars utseende kan skilja sig från stereotypa idéer om kön som registrerats i officiella dokument, ska du tilltala honom eller henne med det namn eller de könspronomen som han eller hon anger”, står bland annat att läsa i dokumentet, och det förtydligas att en ”icke binär” person bör tillfrågas om vilka pronomen denna föredrar.

De nya riktlinjerna innehåller också andra terminologiska krav. I stället för ”våldsoffer” ska tjänstemännen tala om ”person som upplever våld” och istället för ”psykiskt sjuk” bör de säga ”en person i psykisk kris”. De uppmuntras även att ”när det är möjligt försöka använda könsneutrala termer”.

Tomasz Bocheński, som utan framgång ställde upp som konservativa Lag och Rättvisas kandidat mot Trzaskowski i senaste valet, är inte imponerad över förändringarna utan kallar borgmästaren ”en fanatisk vänsterideolog som försöker införa en extrem vänsterideologi i Warszawa, i strid med den rättsordning och de seder som råder i Polen”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!