Polischef: Vi måste sluta utreda tjafs på internet

publicerad 3 augusti 2022
- av Markus Andersson
Stephen Watson är trött på att polisen fokuserar på fel saker.

Stephen Watson, polischef i Manchesterområdet är mycket trött på att polisen tvingas ”slösa tid” på att utreda påstådda kränkningar och elaka inlägg på sociala medier och menar att det är hög tid att man ägnar sig åt riktigt polisarbete istället.

I en intervju med The Telegraph säger Watson att Manchesterpolisen blivit alltför nitiska och börjat tolka direktiven som att det måste göras en polissak av varje situation när någon har blivit upprörd på internet.

– Vi har börjat involvera oss i saker som inte är polisangelägenheter, vi har slösat bort vår tid och som en konsekvens har vi fått människor att ifrågasätta om vi ärligt talat vet vad vi håller på med.

Trots att att polisen redan tidigare fått vissa direktiv om att lägga mindre fokus på heta diskussioner på sociala medier, och mer resurser på att utreda verkliga brott, så fortsätter ändå den brittiska polisen att arrestera människor som anses ha betett sig oacceptabelt på internet.

Nyligen arresterades 51-årige Darren Brady och förseddes med handfängsel – efter att någon kontaktat polis och sagt till dem att Bradys hbtq-kritiska memer gett människor ångest på internet.

Ett annat exempel är den tidigare polismannen James Watts, som nyligen arresterades och dömdes till 20 veckors fängelse efter att ha publicerat påstått kränkande memer föreställande den avlidne svarte brottslingen George Floyd i privata chattgrupper på Facebook och WhatsApp – detta samtidigt som den brittiska polisen gått ut med att man inte har tid att utreda inbrott och andra typer av verklig brottslighet.

Att polisen i Storbritannien lägger stora resurser på att bekämpa ”åsiktsbrott” och arrestera människor för att de påstås ha skrivit elaka saker på internet är någonting som många medborgare har tröttnat på. Den konservativa politikern Liz Truss – som också pekas ut som en trolig kandidat till premiärministerposten, har gått ut med att hon vill se att landets poliskår går tillbaka till att fokusera på att bekämpa mer traditionell brottslighet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!