Polen bygger klart mur mot Vitryssland

publicerad 4 juli 2022
- av Sofie Persson
I januari påbörjades bygget av muren i Polen.

I Polen har man sedan början av året byggt en mur vid gränsen till Vitryssland för att stoppa migrantströmmar från landet. Nu uppger man att bygget av den 186 kilometer långa muren är klart.

Det var i januari i år som Polen meddelade att man skulle påbörja byggandet av en mur vid gränsen till Vitryssland. Byggandet av muren motiverades med att många migranter, främst med ursprung i Mellanöstern och Afrika, försökt ta sig in i EU-landet från Vitryssland.

Nu uppges från Polen att man är färdiga med bygget, rapporterar Al Jazeera. Muren reser sig 5,5 meter över marken och sträcker sig 186 kilometer längs med gränsen, vilket är ungefär halva längden av gränsen. Under bygget införde den polska regeringen ett undantagstillstånd vid gränsen, vilket bland annat innebar att journalister inte fick vistas i området. Nu uppges dock undantaget ha upphört.

Migrantströmmarna uppges samtidigt gå in i EU via Vitrysslands gränser till Litauen och Lettland. Även i Litauen börjades bygget av en mur vid den vitryska gränsen förra året, rapporterade Reuters. Muren förväntas vara klar i september i år.

Polen har sedan kriget i Ukraina startade tagit emot miljontals ukrainska flyktingar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.