PKK-anhängare får Vänsterpartiets tyngsta riksdagspost

publicerad 28 februari 2023
- av Isac Boman
Malcolm Momadou Jallow och partikamrater poserar med flaggorna för de leninist-marxistiska kurdiska rörelserna.

Riksdagsledamoten Malcolm Momadou Jallow fick hård kritik när han tillsammans med flera högt uppsatta partikamrater poserade med den terrorklassade gruppen PKK:s flagga under politikerveckan i Almedalen i somras. Nu har han utsetts till ordförande i riksdagens civilutskott.

Det var i juli 2022 som Vänsterpartiets riksdagsledamöter Daniel Riazat, Lorena Delgado och Malcolm Momodou Jallow viftade med flaggor tillhörande kurdiska PKK, YPG och YPJ och deklarerade att man förkastar terrorklassningen och ger sitt helhjärtade stöd till organisationerna i fråga.

– Vi vill inte att PKK ska vara i terrorlistan… Det här är organisationer som är motståndsrörelser, som har en demokratisk organisation, en feministisk organisation, i en kontext där Turkiet är en diktatur, kommenterade Lorena Delgado vid tillfället.

Aktionen fick hård kritik, bland annat av dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) som kallade flaggviftandet för ”oacceptabelt” och hänvisade till att PKK terrorstämplades redan 1984 av Olof Palmes regering ”på goda grunder” – samt att ”PKK har många oskyldiga människoliv på sitt samvete”.

Internt hyllades dock aktionen och nu tilldelas alltså Jallow den tunga posten som ordförande i civilutskottet – Vänsterpartiets enda ordförandepost.

Malcolm Momodou Jallow. Foto: Jessica Stegberg/Vänsterpartiet

Partiet vill själva inte kommentera Jallows PKK-sympatier utan nöjer sig med att förklara att han var det logiska valet till posten.

Civilutskottet handlar om bostadspolitik vilket är ett viktigt område för oss, med frågor om bland annat bostadsbyggande och marknadshyror. När vi fick presidieposten i civilutskottet gick den till Malcolm Momodou Jallow eftersom han är vår bostadspolitiska talesperson och vår ordinarie ledamot i utskottet”.

Liberalernas partisekreterare Gulan Avci, själv kurdiska och född i Turkiet, har kommenterat saken och menar att Vänsterpartiet återigen ”brister i omdöme”.

– Jag kan konstatera att Liberalerna inte hade utsett en person som poserade med en organisation som är terrorstämplad av Sverige och EU. Vi vet att Vänsterpartiet hela tiden varit emot ett medlemskap. Det här är däremot ingenting som kommer att påverka den svenska ansökan. Sverige kommer att bli fullvärdiga medlemmar i Nato, lovar hon.


Kurdistans arbetarparti (PKK) är en militant leninist-marxistisk organisation som grundades 1978 och som sedan 1984 i praktiken bedrivit ett gerillakrig mot den turkiska staten med det uttalade målet att befria kurderna från turkiskt förtryck.

Från början var målet att upprätta en suverän kurdisk stat i ett område som bland annat omfattar sydöstra Turkiet – men numera strävar man istället efter ökade rättigheter och mer självbestämmande för Turkiets kurdiska minoritet.

PKK har genom åren genomfört ett stort antal dödliga attacker och attentat – framför allt mot turkiska militära och statliga mål samt även kurdiska måltavlor som man menar samarbetar med den turkiska militären. Konflikten mellan den turkiska centralregeringen och kurderna bedöms ha kostat cirka 60 000 människor livet.

Organisationen är terrorklassad av bland andra USA, EU, Sverige och Turkiet. Försvarare av PKK menar att gruppen ägnar sig åt ett befrielsekrig, att terrorstämplingen är orättvis och måste avskaffas för att uppnå fred i regionen.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.