Personer bakom alternativmedier riskerar dödsstraff

publicerad 30 mars 2017
FBI-chefen James Comey

FBI utreder om alternativa medier samarbetat med Ryssland under presidentvalet ifjol. En advokat för George W. Bush menar att medier som Breitbart och Infowars har gjort sig skyldiga till landsförräderi, och skulle i sådana fall riskera att dömas till döden.

Delar av det amerikanska underrättelsekollektivet har tillsammans med Demokraterna och Hillary Clintons kampanj framfört konspirationsteorin att Ryssland ”hackade” fjolårets presidentval till Donald Trumps favör. Däremot har det hittills inte kommit fram några bevis på att Ryssland skulle gjort sig skyldiga till att ha direkt påverkat valresultatet genom exempelvis att hacka röstningsmaskiner.

FBI har sedan tidigare inlett en undersökning som ska klarlägga huruvida Donald Trumps presidentvalskampanj konspirerat tillsammans med Ryssland för att ”stjäla” valet. Nu framkommer uppgifter om att alternativa medier omfattas av FBI:s undersökning.

Enligt nättidningen McClatchy utreder FBI om Ryssland samarbetat med kända alternativmedier som Infowars och Breitbart – den sistnämnda drevs förr av Vita husets nuvarande chefsstrateg Steve Bannon – samt de ryska statsmedierna RT och Sputnik. Enligt källor inom FBI påstås Ryssland ha skickat ut tonvis med artiklar från Trumpvänliga medier via Twitter och andra sociala medier under presidentvalsrörelsen.

Samtidigt menar Richard Painter, som var advokat för president George W. Bush, att det hela handlar om landsförräderi från de alternativa mediernas sida. I USA är landsförräderi idag belagt med antingen dödsstraff eller minst fem års fängelse.

Några bevis för att alternativa medier som Breitbart och Infowars ska ha samarbetat med den ryska staten har dock inte presenterats.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.