Utrikes

Personer bakom alternativmedier riskerar dödsstraff

FBI-chefen James Comey

FBI utreder om alternativa medier samarbetat med Ryssland under presidentvalet ifjol. En advokat för George W. Bush menar att medier som Breitbart och Infowars har gjort sig skyldiga till landsförräderi, och skulle i sådana fall riskera att dömas till döden.

Delar av det amerikanska underrättelsekollektivet har tillsammans med Demokraterna och Hillary Clintons kampanj framfört konspirationsteorin att Ryssland “hackade” fjolårets presidentval till Donald Trumps favör. Däremot har det hittills inte kommit fram några bevis på att Ryssland skulle gjort sig skyldiga till att ha direkt påverkat valresultatet genom exempelvis att hacka röstningsmaskiner.
FBI har sedan tidigare inlett en undersökning som ska klarlägga huruvida Donald Trumps presidentvalskampanj konspirerat tillsammans med Ryssland för att “stjäla” valet. Nu framkommer uppgifter om att alternativa medier omfattas av FBI:s undersökning.

Enligt nättidningen McClatchy utreder FBI om Ryssland samarbetat med kända alternativmedier som Infowars och Breitbart – den sistnämnda drevs förr av Vita husets nuvarande chefsstrateg Steve Bannon – samt de ryska statsmedierna RT och Sputnik. Enligt källor inom FBI påstås Ryssland ha skickat ut tonvis med artiklar från Trumpvänliga medier via Twitter och andra sociala medier under presidentvalsrörelsen.

Samtidigt menar Richard Painter, som var advokat för president George W. Bush, att det hela handlar om landsförräderi från de alternativa mediernas sida. I USA är landsförräderi idag belagt med antingen dödsstraff eller minst fem års fängelse.

Några bevis för att alternativa medier som Breitbart och Infowars ska ha samarbetat med den ryska staten har dock inte presenterats.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!