Pentagon planerar stabskommando i Tyskland

publicerad 4 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
USA:s försvarsdepartement Pentagon.

USA:s försvarsdepartement Pentagon lägger upp planer för att i tyska Wiesbaden etablera ett lokalt stabskommando. Syftet uppges vara att på olika sätt bistå den ukrainska militären, uppger tidningen New York Times.

Pentagon planerar att inrätta ett stabskommando i den tyska staden Wiesbaden, i västra Tyskland. Avsikten är att lägga upp planer för samt dra ihop trådarna i sitt utbildnings- och hjälpprogram för den ukrainska armén.

Wiesbaden är den amerikanska arméns högkvarter i Europa och här har man hållit till sedan 1995. Det skulle alltså vara från denna garnison som USA tar ytterligare steg mot en upptrappning av konflikten.

Pentagon Wiesbaden Tyskland
Representanter för amerikanska armén framför garnisonen i Wiesbaden. Foto: US Army

The New York Times citerar amerikanska militär- och administrationstjänstemän som säger att ”uppdraget kommer att ledas av en högt uppsatt amerikansk general”. Tidningen uppger att det handlar om den amerikanske generalen Christopher G. Cavoli – den högste amerikanske officeraren i Europa.

Det planerade stabskommandot är tecken på att Washington förväntar sig att ”hotet om rysk aggression mot Ukraina och grannländerna kommer att vara av lång varaktighet”, kommenterar höga amerikanska tjänstemän till tidningen.

Stabskommandot skulle bland annat övervaka träningen av ukrainska trupper vid utbildningsområden inom och i Tyskland. Projektet är modellerat efter ”träna-och-hjälp-system” som initierats av USA under dess krig i Irak och Afghanistan.

Förslaget har ännu inte offentligt diskuterats av amerikanska tjänstemän. Detta delvis eftersom planen ännu inte är helt finslipad men också för att man inte önskar ge ytterligare bränsle till Rysslands president Vladimir Putin om att USA, Nato och EU via Ukraina för ett proxykrig mot Ryssland.

USA har till dags dato gett åtskilliga miljarder dollar i militärt bistånd till Ukraina och nu tycks alltså Pentagon vara beredda att ta nästa steg för att eskalera konflikten länderna emellan.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.