Påven: “Galenskap med upprustning”

publicerad 26 mars 2022
- av Sofie Persson

Den katolska kyrkans överhuvud Påve Franciskus kritiserar västländernas ekonomiska storsatsningar på att öka sina försvarsbudgetar.

Jag skämdes när jag läste det, säger han.

Påve Franciskus kritiserade under torsdagen västländernas ökade satsningar på sina försvar som kommit till följd av krisen i Ukraina. Han menar att det är ”galenskap” och att han skäms över ländernas handlingar.

Jag skämdes när jag läste att en grupp länder har ökat anslaget till två procent av BNP för att köpa in vapen, som ett svar på det som händer nu. Galenskap, säger han enligt Reuters.

Kriget i Ukraina är en produkt av ”den gamla maktlogiken som fortfarande dominerar så kallad geopolitik”, menar påven, och efterlyser ett annat sätt att bygga internationella relationer på.

Vi behöver ett annat sätt att styra den globaliserade världen, inte genom att visa tänderna, som man gör nu, utan ett annat sätt att skapa internationella relationer. Vapen och sanktioner är inte rätt väg att gå, menar han.

Under fredagen har påven bjudit in till bön för att be om ”gåvan om fred” för kriget.

Vi ber för att ledare ska förstå att köpa vapen och tillverka vapen inte är lösningen på problemet”, skriver Vatican News.

Nyligen meddelade regeringen att man i Sverige väljer att öka försvarsanlaget till två procent av BNP.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!