Österrikisk rappare får tio års fängelse för åsiktsbrott

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 8 april 2022
- av Jan Sundstedt
Rapparen Mr Bond till vänster.

Den satiriske rapparen Mr Bond har dömts till ett 10 år långt fängelsestraff i Österrike för att ha publicerat nationalsocialistisk musik på nätet. Musiken, enligt domstolen, är att betrakta som ”särskilt farlig”.

Redan i början av 2021 greps rapparen av den österrikiska säkerhetstjänsten efter att ha blivit identifierad genom sitt PayPal-konto. Han har sedan dess suttit i häkte innan han alltså nyligen dömdes till ett tio år långt fängelsestraff.

Mr Bond och hans ofta satiriska låtar är enligt domaren att betrakta som ”särskilt farliga” – bland annat eftersom en av dem ska ha spelats under en skjutning utanför en synagoga i den tyska staden Halle 2019 där två personer mördades.

Bond stod bland annat åtalad för att ha ”glorifierat den nazistiska ideologin” – någonting som är straffbart i Österrike. Hans yngre bror som administrerat en enligt domstolen antisemitisk hemsida döms också till ett fyraårigt fängelsestraff.

Enligt Times of Israel brukade Bond ”kidnappa” populära kommersiella hiphoplåtar och sedan ge dem nya texter som ”glorifierade den nazistiska ideologin och som var antisemitiska och rasistiska till sin natur.”

The Guardian rapporterar att musikern jagats av säkerhetstjänsten i ”månader” på grund av sin politiskt inkorrekta musik som fått stor spridning på olika forum innan han slutligen greps. Även Österrikes inrikesministerium har gått ut och offentligt fördömt musikern.

– Kampen mot högerextremismen är vårt historiska ansvar, dundrade inrikesminister Karl Nehammer.

Efter ett drygt år som frihetsberövad så ska Bond enligt flera medier under rättegången ha erkänt sig skyldig till samtliga åtalspunkter och enligt den svenska nationalsocialistiska webbtidningen Nordfront även ”erkänt att han gjort fel”.

Österrike har den kanske hårdaste lagstiftningen i världen när det kommer till att uttrycka sig positivt om nationalsocialismen som ideologi. Kritik förekommer samtidigt mot de mycket hårda straffen och en kampanj har redan startats för att få rapparen frigiven.

Mr Bond döms även för upphovsrättsbrott.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!