Österrike drar in möjligheten att söka asyl i landet

publicerad 26 februari 2019
Österrikes parlamentsbyggnad

Den konservativa regeringen i Österrike har – såväl som ordförande i EU andra halvåret 2018 som inrikespolitiskt – tydligt deklarerat att man avser att strama åt migrationen till Europa och till Österrike. Nu stänger man möjligheten att söka asyl direkt i landet.

På en presskonferens under måndagen, som Zeit im Bild lagt ut, deklarerade den österrikiske inrikesministern Herbert Kickl (FPÖ), att det från och med den 1 mars är stängt för asylansökningar i landet.

Kickl konstaterade bl a, att det egentligen inte finns något skäl att söka asyl just i Österrike, eftersom landet är omgivet av säkra länder. Skulle det vara så, att någon asylant landar med flyg, då får man titta på det, men i princip handlar det om att förse vederbörande med en returbiljett.

Uppstramningen av migrations- och asylpolitiken ligger i linje med den policy ÖVP och FPÖ driver i regeringsställning. Från och med den 1 mars, säger Kickl, kommer det alltså inte att finnas några mottagningscentra för asylanter, endast avresecentra.

I princip kommer alltså ingen framöver att kunna söka asyl vid ankomst till Österrike.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.