Utrikes

Österrike drar in möjligheten att söka asyl i landet

Österrikes parlamentsbyggnad

Den konservativa regeringen i Österrike har – såväl som ordförande i EU andra halvåret 2018 som inrikespolitiskt – tydligt deklarerat att man avser att strama åt migrationen till Europa och till Österrike. Nu stänger man möjligheten att söka asyl direkt i landet.

På en presskonferens under måndagen, som Zeit im Bild lagt ut, deklarerade den österrikiske inrikesministern Herbert Kickl (FPÖ), att det från och med den 1 mars är stängt för asylansökningar i landet.
Kickl konstaterade bl a, att det egentligen inte finns något skäl att söka asyl just i Österrike, eftersom landet är omgivet av säkra länder. Skulle det vara så, att någon asylant landar med flyg, då får man titta på det, men i princip handlar det om att förse vederbörande med en returbiljett.

Uppstramningen av migrations- och asylpolitiken ligger i linje med den policy ÖVP och FPÖ driver i regeringsställning. Från och med den 1 mars, säger Kickl, kommer det alltså inte att finnas några mottagningscentra för asylanter, endast avresecentra.

I princip kommer alltså ingen framöver att kunna söka asyl vid ankomst till Österrike.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!